Lahor Cengi:; YNK seçim istemiyor, Bafel’in halkı kaldırması büyük bir  utançtır

Lahor Cengi:; YNK seçim istemiyor, Bafel’in halkı kaldırması büyük bir  utançtır

Lahor Cengi dün medyaya yaptığı bir konuşmada YNK’nin seçim istemediğini ve sadece seçim istiyormuş gibi görünmeye çalıştığını söyledi.

Daha önce YNK eşbaşkanı olan ve Bafil Talabani’nin yaptığı darbe ile partisinden uzaklaştırılan Lahor Cengi siyaset sahasında var olmaya devam ediyor. Son olarak Halk Cephesi adı ile bir oluşum kurmuş ve  seçimlere katılacağını duyurmuştu. Kürdistan Bölgesi’nde ki seçimlerin ertelenmesi ile ilgili sorulan bir soruya ise şöyle cevap verdi.

“Seçimler zamanında yapılmayacak, ertelenecek. YNK seçim istemiyor, sadece istemiş gibi yapıyor. Seçimlerin ertelenmesi konusunda KDP’nin görüşünü de kabul ettiler fakat bunu söylemiyorlar. Çevre ülkeler ve birçok güç seçimlerin bu biçimde yapılmayacağını söyledi ve anlaşma oldu. Şimdi Bafel’in bundan haberi var mı yok mu bilmem. Ama kesin vardır ve sadece haberi yokmuş gibi yapıyor.

Halk Cephesi Hareketi lideri Lahur Jangi Perşembe (9/5/2024) gazetecilere şunları söyledi: “KYB seçimlerden yana değil ve Sayın Bafel’in halkı yanıltması büyük bir utançtır.” dedi.

Kürdistan Parlamento seçimleri iki yıldır erteleniyor. Ertelenmenin en büyük nedeni de YNK. YNK seçimler için yapılacak toplantılara iki yıl boyunca katılmadı, ayrıca kabinedeki vekillerini de geri çekti. Bu biçimde hem seçimleri engelledi hem de parlamentoyu bypass etti. Daha sonra Irak Federal Mahkemesinin Kürdistan’daki bileşenlerin kotalarının iptali vb biçimde seçimleri Şii vesayeti altında yapılması yönündeki kararlarından sonra YNK seçimlerin yapılmasını istedi.

Bu komplo ve provokasyon sürecine dönen seçim oyunu KDP’nin 18 Mart’ta seçimlere katılmama kararı ile bozuldu. KDP seçimlerin Şii sistemin belirlediği sonuçlarla yapılmasını kabul etmedi ve yeni bir süreç başladı. KDP’nin kararı oyunları bozmuş olsa da süreç hala tamamlanmış değil. Fakat Ortadoğu ve Irak’taki aklı selim tüm güçler KDP’nin girmediği bir seçimin yapılamayacağını belirtiyorlar. YNK’nin en tecrübeli isimleri Mele Bahtiyar gibi isimlerde KDP’nin katılmadığı bir seçimin sadece felaket getireceğini söylüyorlar.

Diğer Haberler