Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Yüksek Meclisi Eski Üyesi Mele Bahtiyar, Başkan Neçirvan Barzani’nin İran ziyaretinin “tarihi” olduğunu söyledi.
Kürdistan Yurtseverler Birliği Yüksek Meclisi Eski Üyesi Mele Bahtiyar, Dabiran Platformu 8’inci Uluslararası Konferansı’nda bir konuşma yaptı.
Kürdistan Bölgesi’nde demokrasi gelişimine dair konuşan Mele Bahtiyar, “Demokrasi ile aydınlanmanın ilişkisi bir taktik değildir, tarihi ve uzun bir süreçtir. Kürdistan Bölgesi’nde demokrasi sadece siyasi taraflarla gelmeyecektir. Hepimizin gayret göstermesi gerekecektir” dedi.
“Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Tahran ziyareti, tarihi bir ziyarettir”
Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran ziyaretine ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi dahil çok saytıda üst düzey isimlerle görüşmesine ilişkin görüşlerini dile getiren Bahtiyar, şu ifadeleri kullandı:
“Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Tahran ziyareti, tarihi bir ziyarettir. Soğukluğu ortadan kaldırdı.
Siyaseten iyi konuşmalar yapıldı ve ilerleme söz konusu.
Öncesinde Erbil ile Tahran arasında çok sayıda sorun vardı – ki Kürdistan Bölgesi üzerinde çok katmanlı bir tehlike bulunuyordu.
Erbil 144 defa İran ve ona yakın güçlerce bombalandı ve füzelerle vuruldu. Bu füzeler her bir Kürt için atıldı.”
Mele Bahtiyar ayrıca Başkan Neçirvan Barzani’nin Tahran’daki konuşmalarını da “sorunların çözümü anlamında bir irade” olarak değerlendirdi.
“Kürdistan rolünü oynayacak”
Dünya ülkelerinin gözünün Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol ve gazda olduğunu belirten Mele Bahtiyar, Kürdistan gazının önümüzdeki yıllarda gaz anlamında damga vuracağını kaydetti.
Dünyadaki en kaliteli gazın Çemçemal gazı olduğunu hatırlatan Bahtiyar, “Kürdistan gaz ve su stratejisinde, gelecekte rolünü oynayacaktır” ifadesini kullandı.
“Kürdistan Bölgesi de facto olarak ikiye bölünmüş durumda”
Kürdistan Bölgesi’ndeki siyasi çekişmelere de değinen Mele Bahtiyar, şunları ifade etti:
“Kürdistan’da partiler arası çekişmeler Kürtlerin ve demokrasinin zararına.
Kürdistan Bölgesi şu anda ‘de facto’ olarak ikiye bölünmüş durumda. Peşmergeler de birleşmiyor.
Bütün bunlar yüzünden de Federal Mahkeme her ay bizim hakkımızda bir karar alıyor ve Erbil-Bağdat arasındaki anlaşmalar uygulanmıyor.
Burada hükümet kurulalı 33 yıl oldu ama halen çekişmeler yüzünden Anayasa yazılmadı.
Derhal bir Anayasanın yazılması gerekiyor.”
Kaynak: Rudaw