Bafil Talabani, Bağdat’ta Erdoğan’ı karşılayan heyetin içinde olmak için diplomasi yaptığı ortaya çıktı

Bafil Talabani, Bağdat’ta Erdoğan’ı karşılayan heyetin içinde olmak için diplomasi yaptığı ortaya çıktı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Irak ve Bağdat ziyareti Irak ve dünyada ses getirdi. Bu arada özellikle YNK ve PKK medyası Erdoğan’ın Bağdat ve Erbil ziyaretini karalamak için özel bir çaba gösterdi. Fakat kaynaklar Bafil Talabani’nin Erdoğan’ı karşılayan heyet içinde olmak için bir ay boyunca diplomasi yaptığını ve başarısız kaldığını belirtiyor.

Süleymaniye merkezli bazı medyada Bafil Talabani’nin Erdoğan ile görüşmek için Irak Başbakanı Sudani ve Cumhurbaşkanı Reşit Latif’e öneri yaptığını, ayrıca pek çok kanaldan Erdoğan’ı karşılayan gurup içinde olmak için çalıştığını belirtiyor. Talabani’nin özellikle Reşit Latif’e heyet içinde olmak için çok baskı yaptığını bu nedenle Reşit Latif’in Sudani’ye bu öneriye götürdüğü belirtiliyor. Fakat Başbakan Sudani’nin meseleye sıcak bakmadığı için Bafil Talabani’nin heyet içinde yer almadığı öğrenildi.
Başbakan Sudani’nin “durumun zaten gergin olduğu ve Bafil Talabani’nin heyet içinde olacak bir sıfatı olmadığı için meseleyi ret ettiği öğrenildi. Reşit Latif’in yine de Türk heyetine görüşünü sunduğu fakat Bafil Talabani’ye bir hafta önce heyette yer almayacağı iletiliyor. Aynı biçimde Haşdi Şabi Tugayları içinde yer alan bir çok Sünni insanın katledilmesinde rolü olan Süryani Babilyon güçleri sorumlusu Reyan Kildan’in önerisi de aynı biçimde ret edilmiş.

Konuya ilişkin olarak gazeteci Çoman Xosrev bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Bafil Talabani ve Rayan Kidani, Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid’in yanında sadece Erdoğan’ı karşılamak ve selamlamak için durana kadar büyük çaba harcadı. Ancak Türk tarafı kabul etmedi ve  Bafil Talabani’nin katılımını kabul etmedi. Ayrica Irak Başbakanları da bu çabadan haberdar edildiğini ve Irak Cumhurbaşkanın protokolünün çiğnenmesini kabul etmedi.

Siyasi gözlemciler Bafil Talabani ve YNK’nin Erdoğan’ın ziyareti sırasında gösterdikleri agresif tutumun bununla ilgili olduğunu belirtiyor. Psikolojik sorunları Bafil Talabani’nin olayları bireyselleştirdiğini ve histerik tutumlar gösterdiğini belirtiyor.

Bunlarla beraber özel kaynaklardan aldığımız bilgilere göre Kubat Talabani’de uzun zamandır hükümet çalışmalarına katılmadığı tam tersine çalışmaları baltalamak için çaba gösterdiği halde Başbakan Mesrur Barzani’den Erdoğan’ı karşılayan heyet içinde olmak için ricada bulundu. Türk tarafı YNK’nin PKK ile ilişkilerinden dolayı buna da sıcak bakmadı fakat Başbakan Mesrur Barzani’nin dayatması soncu Kubat Talabani Erbil’’de Erdoğan’ı karşılayan heyet içinde yer aldı. Hatta Erdoğan’a “Süleymaniye hava alanının açılması için” öneri yaptı. Fakat Erdoğan bu öneriyi ret etti.

Diğer Haberler