Bugün Kürt gazeteciliğinin 126’ıncı yıl dönümü, PYD zindanlarında ise gazeteciler tutuklu

Bugün Kürt gazeteciliğinin 126’ıncı yıl dönümü, PYD zindanlarında ise gazeteciler tutuklu

Bugün Kürt gazeteciliğinin 126’ıncı yıl dönümü. Kürdistan gazetesi ile temelleri atılan Kürt gazeteciliği özellikle 2000’li yıllarda Kürdistan Bölgesi’nin statü kazanması ile önemli aşamalar katetti.  Kürt medyası artık önemli çalışmalara imza atıyor.

Rojava Kürdistan’ında ise basın özgürlüğü en alt seviyede bulunuyor. PKK’nin Rojava’yı PYD eli ile yönetmesi ve topluma tek parti, tek lider, tek yapı, tek medya dayatması nedeni ile her türlü özgürlük olduğu gibi basın özgürlüğü de tehdit altında.

PYD’ye bağlı asayiş güçleri zaman içinde kendi medya merkezli dışındaki tüm medya organlarının kurumlarını kapattılar. Rudaw bürosu PKK’nin gençlik örgütü çeteleri tarafından birkaç kez yakıldıktan sonra. Çalışma izni iptal edildi, hamile muhabiri yaka paça sınıra bırakıldı.

Aynı biçimde Kürdistan24’ün çalışma izni de iptal edildi, bürosu kapatıldı.

Ayrıca PDK-S ve ENKS’ye yakın bir çok basın çalışanı tutuklandı. Bunlardan Rakan Ehmed 23 gündür gözaltında ve hala kendisinden haber alına bilmiş değil.  Kendini demokrasi kalesi olarak tanıtan Rojava’da tek özgürlük kendilirine biat edenlere veriliyor. Bunun içinde Rojava’da gazeteciler hala baskı altında ve çoğu zamanları yaşamları da tehdit ediliyor.

Diğer Haberler