İran’dan izinli operasyon itirafı : İsrail rejimini cezalandırma kararı verdiğimiz an Amerika’yı bilgilendirdik

İran’dan izinli operasyon itirafı : İsrail rejimini cezalandırma kararı verdiğimiz an Amerika’yı bilgilendirdik

İran’ın İsrail’e dönük füzeli başarısız saldırısı birçok açıdan değerlendirildi ve bir çok çevre bunun izinli bir operasyon olduğunu belirtti. Fakat esasen “icazetli bir intikam operasyonu yaptıkları itirafı İran’ın Dış işleri bakanı Abdullahiyan’dan eldi.

İran İslam Cumhuriyeti’nin  “İsrail rejimini uyarmak ve cezalandırmak için karar verildiği an” ABD’yi  bilgilendirdiklerini belirten Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan “Gerçek Vaat operasyonunun ardından bu Pazar günü saat 02.30 sıralarında Amerika Birleşik Devletleri’ne bölgede gerilimin gelişmesini beklemediğimizi belirten bir mesaj daha gönderdik.” dedi.

İran İslam Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan New York’ta muhabirlerin sorularına yanıt verdi. Muhabirin”  İran’ın cezalandırma operasyonunda İsrail’e samimi yanıt vereceği sözünü verdikten sonra Amerika’dan özel bir mesaj aldınız mı? Peki İran’ın İsrail’e cevap vermek istediği dönemde İran ile Amerika arasında kaç ve hangi kanallardan mesaj alışverişi yapıldı? Tahran ile Washington arasında olağan iletişim kanalı yani İsviçre mi aktifti, yoksa bölge ülkelerinin kanalları mı aktifti? sorusuna yanıt olarak Bakan “İsrail rejimi doğrudan İran İslam Cumhuriyeti’nin Şam’daki büyükelçiliğini hedef alarak bir terör eylemi gerçekleştirmiştir. İsrail’in bu terör eyleminde Suriye’deki resmi askeri danışmanlarımız şehit oldu. Bölgedeki koşulları anlayarak uzun süre itidalli davrandık ve Güvenlik Konseyi’nin İsrail rejiminin bu eylemlerine karşı koyma görevini yerine getirmesi gerektiğini Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’ne düzenli olarak duyurduk; İran İslam Cumhuriyeti’nde İsrail rejimine uluslararası hukuk ve meşru savunma çerçevesinde karşılık verilmesi, gerekli uyarı ve cezanın verilmesi kararı verildiği an Amerika’yı bilgilendirdik.” dedi.

Bakan yanıtın devamında ” Amerikalılara, İran İslam Cumhuriyeti’nde  Cumhurbaşkanı başkanlığındaki Yüksek Milli Güvenlik Konseyi’nde (İsrail) rejimine yanıt verme kararının kesin olduğunu açık ve net bir şekilde anlattık. Hem operasyon öncesinde hem de eylemin (Gerçek Vaat Operasyonu) gerçekleştirilmesinden sonra mesaj alışverişinde bulunuldu, bu hafta Pazar günü saat 02.30 sıralarında diplomatik kanallardan Amerika Birleşik Devletleri’ne bir mesaj daha gönderdik. Bu mesajlarımızda Amerika’ya bölgede gerilimin gelişmesini istemediğimizi gerilimi tırmandıran şeyin  Siyonist rejimin eylemleri olduğunu açıkça söyledik. ” dedi.
Bakan ayrıca, İsrail rejimine verecekleri yanıtta ABD’ye, operasyonda Siyonist rejimi desteklemek için harekete geçmediği müddetçe,  bölgedeki Amerikan üslerini ve çıkarlarını hedef almayacaklarını açıkça söylediklerini de belirtti.

Katılacağı toplantı için de bilgi paylaşan Bakan Emir Abdullahiyan, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin perşembe günü Batı Asya’daki (Ortadoğu) gelişmelerin ele alınacağı ve Filistin konusunun ele alınacağı toplantısı yapılacak. Bu toplantı dışişleri bakanları düzeyinde yapılıyor; Bölgedeki gelişmeler ve Gazze’deki durumun gerçekten de kaynama noktasına ulaştığı ve bölgedeki bu durumun ve bölgedeki gelişmelerin başının gösterildiği dikkate alındığında; bölgede istikrarlı barış ve güvenliğin tesis edilmesinin gerekliliği doğrultusunda İran İslam Cumhuriyeti’nin görüşlerinin anlatılması için bir fırsattır ve  aynı zamanda Birleşmiş Milletler’de bulunma fırsatını kullanarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve diğer dışişleri bakanları ve muhatapları ve uluslararası kuruluşların bazı üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek, Filistin ve bölgenin güvenliği ile ilgili insani ve diğer konuları tartışmak ve bu savaş derhal durdurulması ve Filistin’e yardımların gönderilmesi konuları ele alınacak. ” dedi.

Diğer Haberler