Sudani Washington’da İran’a siper oldu: İran, Irak’ın hava sahasını ihlal etmiyor

Sudani Washington'da İran'a siper oldu: İran, Irak'ın hava sahasını ihlal etmiyor

Washington’da gazetecilerle bir araya gelen Sudani, Irak’taki Koalisyon güçlerinin varlığı ve İran-İsrail gerginliğine dair açıklamalar yaptı. Sudani İran’ın Irak üzerindeki vesayetini reddetti ve Irak’ın bağımsız durduğunu iddia etti. Sudani Irak’tan İsrail’e saldırı yapılmadını da

IŞİD’le mücadele için 86 ülkeden oluşan uluslararası koalisyonun, artık Irak’ta tek bir metrekareye bile sahip olmayan örgütü yenilgiye uğratmasının ardından gerekçesi kalmadığını belirtti.

Sudani, Irak’taki ABD muharip güçlerinin varlığına ilişkin tartışmalar ve ABD yönetimiyle yaptığı görüşmelerin çekilmeye ilişkin net bir takvim içerip içermediği sorusuna “Irak’ta geri çekilecek muharip güç yok. 2024 yılındaki Irak, koalisyon güçlerinin göreve başladığı 2014 yılındaki Irak’tan farklı” yanıtını verdi.

Irak’taki Ketaib Hizbullah örgütünün yabancı karargâh ve tesislere yönelik silahlı saldırılarına da yanıt veren Sudani, İran vekil güçlerinin bulunduğu bölgelerde her türlü silahlı saldırıyı reddettiklerini ve hiçbir silahlı grubun güvenlik ve istikrarı bozmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Sudani, ülkesinin İsrail’e yönelik saldırıda füze ve insansız hava aracı (İHA) kullanıldığına dair İran’dan rapor aldığını ve özellikle de İran’ın Irak hava sahasını ihlal ettiğini reddetti. Sudani, Irak’ın İsrail ve İran arasındaki mevcut gerilime müdahil olduğunu yalanladı.

Sudani, mevcut gerginliğin temel nedeninin Filistin meselesi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi: “Bizim pozisyonumuz, Gazze’deki savaşın durdurulması ve yardımların ulaştırılması gerekliliğidir. İkincil dosyalarla ilgili diğer tüm konuşmalar, ana mesele olan Filistin meselesinden kaçıştır.”

Diğer Haberler