Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Abdullah: Seçimler KDP olmadan yapılamaz

Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Abdullah: Seçimler KDP olmadan yapılamaz

 Irak Parlamentosu Başkan Yardımcısı Şaxewan Abdullah, Kürdistan Parlamentosu seçimlerinin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) olmadan yapılmayacağını söyledi.

Bugün başkent Bağdat’ta Enfal Soykırımı şehitleri için açılan sergide gazetecilere açıklamalarda bulunan Şaxewan Abdullah, kurbanların ailelerine tazminat ödenmesi, Kürdistan Bölgesi’ndeki çalışanlarını maaşları ve Kürdistan Parlamentosu seçimleri hakkında konuştu.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani’nin ABD’ye yaptığı geziden önce Devleti Yönetme İttifakı toplantısında iki konunun gündeme geldiğini hatırlatan Abdullah, “Bunlardan biri de Kürdistan Bölgesi’ndeki memur ve çalışanların maaşlarıydı. Sudani sorunu çözme konusunda kararlı olduklarını söyledi ve maaşların ödenmemesini büyük bir utanç olarak nitelendirdi” dedi.

10 Haziran’da yapılması planlanan Kürdistan Parlamentosu seçimlerine ilişkin de konuşan Abdullah, “Seçimler yapılacaksa tüm siyasi partiler katılmalı. Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) seçimler konusunda ciddi görüşleri var ve bunlar genel olarak Kürdistan halkına özeldir” diye konuştu.

Abdullah, “Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) siyasi arenada büyük bir güçtür ve KDP olmadan seçim yapılamaz. Bu Bağdat’taki tüm tarafların da dikkate aldığı bir husus. Bu yorumları dikkate almak için seçim komisyonu ile görüşmelerimiz sürüyor. Çünkü teknik sorunlar var, örneğin Kürdistan bölgelerinde 400 bin seçmenin mahrum bırakılması anayasa ihlalidir” değerlendirmesinde bulundu.

Abdullah ayrıca KDP’nin taleplerinin dikkate alındığını gösteren adımlar atıldığını da kaydetti.

Baas rejimi tarafından gerçekleştirilen Enfal Soykırımında hayatını kaybedenleri anmak amacıyla bugün Irak Parlamentosunda bir sergi açıldı.

Şaxewan Abdullah, “Enfal kurbanlarının yakınları bizden daha fazlasını istiyor ve onların geçim kaynaklarının iyileştirilmesi için pratik adımlar atılması gerekiyor. Irak hükümeti şu ana kadar da kurbanların ailelerinin taleplerini yerine getirilmedi” dedi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP), 10 Haziran’da yapılması beklenen Kürdistan Parlamentosu seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.

Ayrıca Hristiyan partilerin tamamı ile 10 Türkmen partisi Irak Federal Mahkemesi tarafından kota hakkının kaldırılmasını gerekçe göstererek seçimleri boykot kararı aldı.

Diğer Haberler