G7’nin ortak bildirisi: “İran, eylemleriyle bölgenin istikrarsızlaştırılması yönünde adım atmıştır”

G7'nin ortak bildirisi: “İran, eylemleriyle bölgenin istikrarsızlaştırılması yönünde adım atmıştır”

G7 ülkeleri yayınladıkları ortak bildiride, “İran, eylemleriyle bölgenin istikrarsızlaştırılması yönünde adım atmıştır.” dedi.

İran’ın İsrail’e yönelik saldırısının ardından bir araya gelen G7 ülkeleri, ortak bildiri yayınladı.

G7 liderlerinin İsrail ile tam dayanışma içinde olduğu ifade edilen bildiride, G7 ülkeleri İsrail’in güvenliğine yönelik taahhütlerini bir kez daha teyit ettiklerini vurguladı.

İran’ın eylemleriyle bölgenin istikrarsızlaştırılması yönünde adım attığı aktarılan bildiride, İran’ın eyleminin kontrol edilemeyen bir bölgesel tırmanışa yol açma riski taşıdığı vurgulanarak, bundan kaçınması çağrısında bulunuldu.

Bildiride, “Durumu istikrara kavuşturmak ve gerilimin daha da tırmanmasını önlemek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu ruhla İran ve vekillerinden saldırılarına son vermelerini talep ediyor ve daha fazla istikrarsızlaştırıcı girişimlere karşılık olarak ilave tedbirler almaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz.” denildi.

Toplantıda, İsrail ve Hamas arasında devam eden çatışmaların da ele alındığı ifade edilen bildiride, “Acil ve sürdürülebilir bir ateşkes, Hamas’ın rehineleri serbest bırakması için çalışmaya devam etmek ve ihtiyaç sahibi Filistinlilere daha fazla insani yardım ulaştırmak da dahil olmak üzere Gazze’deki krizi sona erdirmek için işbirliğimizi güçlendireceğiz.” denildi.

İran-İsrail gerilimi

İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğuna hava saldırısı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail’in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının “cevapsız” kalmayacağını ifade etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise ülkesinin İsrail’e yönelik savunma desteğini yineleyerek “Başbakan Netanyahu’ya da söylediğim gibi, İran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır. İsrail’in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” açıklamasını yapmıştı.

İran 13 Nisan’da İsrail’e yüzlerce kamikaze İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

Diğer Haberler