Antonio Guterres: “Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir”

Antonio Guterres: “Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir”

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, “Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir” dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, İran’ın İsrail’e düzenlediği saldırı sonrasında İsrail’in talebiyle gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında konuştu.

Guterres, Orta Doğu’nun uçurumun eşiğinde olduğunu belirterek, bölge halkının yıkıcı ve büyük bir çatışma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

“Şimdi gerilimi azaltma ve azami itidal zamanıdır.” diyen Guterres, “Uçurumun kenarından geri adım atmanın zamanı geldi. Orta Doğu’da birden fazla cephede büyük askeri çatışmalara yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçınmak hayati önem taşımaktadır.” ifadelerini kullandı.

Sivillerin çatışmalar nedeniyle halihazırda en büyük bedeli ödediğine vurgu yapan Guterres, gerilimin daha da tırmanmasını önleme konusunda tüm ülkelerin ortak sorumluluk sahibi olduğunu söyledi.

1970 yılında kabul edilen Dostça İlişkiler Bildirgesi’ne göre güç kullanımını içeren misilleme eylemlerinin uluslararası hukuka göre yasak olduğunu söyleyen Guterres, “Gazze’de derhal insani ateşkes sağlanması, tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması ve insani yardımın engellenmeden bölgeye ulaştırılması konusunda ortak sorumluluğumuz var. İşgal altındaki Batı Şeria’daki şiddeti durdurmak, Mavi Hat boyunca gerilimi azaltmak ve Kızıldeniz’de güvenli ulaşımı yeniden sağlamak konusunda ortak bir sorumluluğumuz var.” diye konuştu.

Herkesin barış için çaba gösterme konusunda ortak sorumluluk sahibi olduğunu anımsatan Guterres, “Bölgesel ve küresel barış ve güvenlik her geçen saat zayıflıyor. Daha fazla savaşı ne bölge, ne de dünya kaldırabilir.” ifadelerini kullandı.

İran-İsrail gerilimi

İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye’nin başkenti Şam’daki İran Konsolosluğuna hava saldırısı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2’si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail’in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının “cevapsız” kalmayacağını ifade etmişti.

ABD Başkanı Joe Biden ise ülkesinin İsrail’e yönelik savunma desteğini yineleyerek “Başbakan Netanyahu’ya da söylediğim gibi, İran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail’in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır. İsrail’in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız.” açıklamasını yapmıştı.

İran, 13 Nisan’da İsrail’e yüzlerce kamikaze İHA, balistik ve seyir füzesiyle saldırı başlatmıştı.

İran, bazı askeri hedeflerin vurulduğunu, İsrail ise saldırıların çoğunun hava savunma sistemlerince önlendiğini ancak güneydeki bir askeri üsse füze isabet ettiğini açıklamıştı.

Diğer Haberler