1988’de gerçekleşen ve 8 aşamaya bölünen Enfal Katliamı, Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir girişimiydi.
Katliamın yıldönümüne ilişkin mesaj yayımlayan Başbakan Mesrur Barzani, “Bugün, Kürdistan halkının bedeninde onarılamaz bir yara olan Enfal katliamının yıldönümü. Eski Irak rejimi 36 yıl önce Kürdistan halkını yok etmek için Enfal katliamını işledi.” ifadelerini kullandı.
Enfal’ın, benzeri görülmemiş ve unutulmaz bir suç olduğunu vurgulayan Başbakan Barzani, “Bu suçları unutmamalıyız. Nesillerimiz, Kürdistan halkının meşru milli hakları için ne kadar büyük fedakarlıklar yaptığını bilmelidir.” dedi.
“Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Enfal kurbanlarının ailelerine daha fazla hizmet etmeyi görev olarak görüyor.” diyen Mesrur Barzani, Enfal kurbanlarının ailelerine tazminat ödemenin federal hükümetin ahlaki ve anayasal görevi olduğunu vurguladı.
Kürdistan halkının eşi benzeri görülmemiş bir mücadele sonucunda elde ettiği meşru ve anayasal haklarını hala inkar etmek isteyen kişi ve taraflar bulunduğunu belirten Başbakan Barzani, mesajının sonunda “Enfal katliamının yıldönümünde, Kürdistan’ın tüm şehitlerini ve Enfal kurbanlarını saygıyla anıyoruz.” ifadelerine yer verdi.
Enfal Katliamı
1988 yılında gerçekleşen ve 8 aşamaya bölünen Enfal Katliamı, Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir girişimiydi.
Enfal operasyonlarını dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in doğrudan gözetiminde gerçekleştiren Baas rejimi, katliamı şubat ve eylül ayları arasında sekiz aşamaya yaydı.
18 Şubat 1988’de başlayan Enfal’in ilk aşaması bir ay sürdü. Operasyon, Cefayeti Vadisi, Dukan, Çawarta, Qalaçuwalan ve Surdaş’ı kapsıyordu.
22 Mart 1988’de başlayan Enfal’in ikinci aşaması ise 10 gün sürdü. Saldırılar Qeredax, Sengaw, Bazyan, Arbet, Nesr ve Derbendixan bölgelerini kapsadı.
En büyük ve en zor aşama olarak kabul edilen Enfal’ın üçüncü aşaması, Germiyan bölgesi sınırlarını kapsıyordu.
7 Nisan 1988’de başlayan bu aşama, aynı ayın 20’sinde sona erdi. Çemçemal, Sengaw, Kifri, Kelar, Qadir Kerem, Duz ve Leylan’ı kapsıyordu.
Enfal’in 3 Mayıs 1988’den 8 Mayıs’a kadar süren dördüncü safhası da Kerkük, Pirdê, Teqteq, Şiwan, Tekye, Koye, Şeyh Bizini, Ağceler ve Erbil ovasını içeriyordu.
Daha sonra Enfal’in beşinci, altıncı ve yedinci aşamaları 15 Mayıs 1988’de başladı ve 26 Ağustos’ta sona erdi.
Bu aşama, Xoşnaweti Vadisi, Rewandiz, Soran, Werte, Xaneqa, Çoman, Ranye, Qeladize ve Qendil Dağı bölgelerini kapsıyordu.
Son aşama olan sekizinci aşama, 26 Ağustos 1988’de başladı ve 11 gün sürdü.
Baas rejimi bu aşamada ise Behdinan bölgesini hedef aldı. Katliam operasyonları Duhok, Amedi, Etruş, Zaho ve Kani Masi’de devam etti.
Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı Enfal harekatında kadın, çocuk ve yaşlı yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.
Saddam tarafından Kur’an’daki Enfal Suresinin adıyla isimlendirilen jenosit, “savaş ganimetleri” anlamına geliyor.
8 aşamalı Enfal operasyonlarında 182 bin Kürt tutuklanarak Irak çöllerine götürüldü, buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.
Yine 4 bin 500 köy ve 30 ilçe yerle bir edilirken, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.
Kaynak: K24