Başkan Barzani: Irak devletinde hala Kürtlere karşı şovenist bir zihniyet var

Başkan Barzani: Irak devletinde hala Kürtlere karşı şovenist bir zihniyet var

1988’de gerçekleşen ve 8 aşamaya bölünen Enfal Katliamı, Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir girişimiydi.

Başkan Mesud Barzani, Enfal Katliamı’nın 36. yıldönümünde bir mesaj yayımladı.

Enfal Katliamı’nın, eski Irak rejiminin Kürdistan halkını yok etmek için işlediği en büyük suçlardan biri olduğunu belirten Mesud Barzani mesajında, “Enfal Katliamı ve soykırımı Kürdistan’ın tüm bölgelerinde aşamalı ve organize bir şekilde uygulandı. 180 bin masum Kürt vatandaşımız şehit oldu. Kürdistan Bölgesi’ne yönelik kimyasal saldırılar, binlerce köyün tahrip edilmesi, Araplaştırma planları, zorla yerinden edilme, Kürdistan’ın ekonomik, demografik, sosyal ve psikolojik altyapısının yok edilmesi Irak rejiminin halkımıza karşı işlediği diğer suçlardır.” ifadelerine yer verdi.

“Her ne kadar Enfal ve diğer suçların failleri başarısızlığa uğrayıp tarihin çöplüğüne düşmüş olsa da, halkımıza karşı yapılan soykırım ve zulmün izleri halen devam etmekte, halkımızın yaraları sarılmadı.” diyen Başkan Barzani, Irak devletinde ne yazık ki hala Kürtlere karşı şovenist bir zihniyet bulunduğunu söyledi.

Başkan Barzani, mesajının sonunda, “Enfal’ın ve Kürt halkına karşı yapılan soykırım ve zulmün tazminatı için çalışmak Irak devletinin resmi kurumlarının görevidir. Kürdistan halkının haklarına şovenist ve inkarcı bir bakış açısıyla bakan her türlü girişim ve politika engellenmelidir. Enfal Katliamı’nın 36. yıl dönümünde, Enfal mağdurlarını, şehitlerin fedakarlıklarını ve direnişlerini takdir ediyor, Enfal şehitlerini ve Kürdistan özgürlük hareketinin tüm şehitlerini saygıyla anıyoruz.” dedi.

Enfal Katliamı

1988 yılında gerçekleşen ve 8 aşamaya bölünen Enfal Katliamı, Baas rejiminin Güney Kürdistan’da Kürt halkını yok etmeye yönelik geniş çaplı bir girişimiydi.

Enfal operasyonlarını dönemin Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in doğrudan gözetiminde gerçekleştiren Baas rejimi, katliamı şubat ve eylül ayları arasında sekiz aşamaya yaydı.

18 Şubat 1988’de başlayan Enfal’in ilk aşaması bir ay sürdü. Operasyon, Cefayeti Vadisi, Dukan, Çawarta, Qalaçuwalan ve Surdaş’ı kapsıyordu.

22 Mart 1988’de başlayan Enfal’in ikinci aşaması ise 10 gün sürdü. Saldırılar Qeredax, Sengaw, Bazyan, Arbet, Nesr ve Derbendixan bölgelerini kapsadı.

En büyük ve en zor aşama olarak kabul edilen Enfal’ın üçüncü aşaması, Germiyan bölgesi sınırlarını kapsıyordu.

7 Nisan 1988’de başlayan bu aşama, aynı ayın 20’sinde sona erdi. Çemçemal, Sengaw, Kifri, Kelar, Qadir Kerem, Duz ve Leylan’ı kapsıyordu.

Enfal’in 3 Mayıs 1988’den 8 Mayıs’a kadar süren dördüncü safhası da Kerkük, Pirdê, Teqteq, Şiwan, Tekye, Koye, Şeyh Bizini, Ağceler ve Erbil ovasını içeriyordu.

Daha sonra Enfal’in beşinci, altıncı ve yedinci aşamaları 15 Mayıs 1988’de başladı ve 26 Ağustos’ta sona erdi.

Bu aşama, Xoşnaweti Vadisi, Rewandiz, Soran, Werte, Xaneqa, Çoman, Ranye, Qeladize ve Qendil Dağı bölgelerini kapsıyordu.

Son aşama olan sekizinci aşama, 26 Ağustos 1988’de başladı ve 11 gün sürdü.

Baas rejimi bu aşamada ise Behdinan bölgesini hedef aldı. Katliam operasyonları Duhok, Amedi, Etruş, Zaho ve Kani Masi’de devam etti.

Saddam Hüseyin’in emri ile Kürt halkına karşı uygulanan 8 aşamalı Enfal harekatında kadın, çocuk ve yaşlı yaklaşık 182 bin Kürt katledildi.

Saddam tarafından Kur’an’daki Enfal Suresinin adıyla isimlendirilen jenosit, “savaş ganimetleri” anlamına geliyor.

8 aşamalı Enfal operasyonlarında 182 bin Kürt tutuklanarak Irak çöllerine götürüldü, buralarda kazılan çukurlara canlı olarak gömüldü.

Yine 4 bin 500 köy ve 30 ilçe yerle bir edilirken, 1800 okul, 300 hastane, 3000 cami ve 27 kilise yıkıldı.

Diğer Haberler