Utanmazlar: YNK, maaşların gönderilmemesi için Bağdat’a heyet göndermiş

Utanmazlar: YNK, maaşların gönderilmemesi için Bağdat’a heyet göndermiş

Bafil Talabani önderliğindeki YNK’nin Irak devleti ile beraber Kürdistan halkının çıkarlarına karşı cephe alması Kürt tarihinin en lanetli sayfalarından birini oluşturuyor.

YNK sık sık Bağdat’la açık ve gizli görüşmeler yaparak, Bağdat’ın saldırılarına ortak oluyor. Son olarak da Süleymaniyeli bir gazeteci YNK’nin Sudani ile görüşme yapan bir gurubunun Sudani’den ne talep ettiğini açıkladı. Gazeteciye göre YNK Sudani’den Kürdistan güvenlik güçlerinin maaşlarının verilmemesini talep etti.

24.03.2024 gecesi bazı YNK milletvekilleri ve bakanlar Bağdat’ta Irak Başbakanı Muhammad Shia Sudani ile görüşmüş, ardından Harib Ahmed isimli YNK milletvekili bir çağrı yaparak Irak Başbakanı’ndan çalışanların maaşlarına karşı daha hassas olmasını talep etmişti.

Süleymaniye muhabiri Çoman Hasrew  konuya ilişkin önemli bilgiler verdi. Medyaya konuşan Hasrew şunları söyledi:  “YNK milletvekilinin çağrılarına ancak gülünebilir. Çünkü Kürdistan ile Bağdat hükümetleri arasında zaten bir ilişki ve diyalog var. bu süreçte net ve aleni biçimde yürütülmektedir.  Buna rağmen YNK’nin sık sık maaş için Bağdat’a gitmesinin ardında başka nedenler var.  Esas Bağdat-Erbil ilişkisin karmaşıklaştıran ve Bağdat’ın elini güçlendiren YNK’nin tutumudur.  YNK’nin 24 Mart tarihli ziyaretinde de maaşların gönderilmemesini talep ettiği özellikle de güvenlik güçlerinin maaşlarının gönderilmemesi gerektiği yönünde Sudani’ye öneri yaptı. Bu konuda sokağın konuştuğu bilgiler var. Ve bilgiler efsane değil. YNK, 10 yıldır ücretlilere maaş gönderilmemesi için Bağdat’a öneriler yapıyor. Daha önce de yöneticileri “Maliki döneminde çalışanların maaşlarını göndermeyin o zaman Erbil size boyun eğer” biçiminde öneri yapmıştı”

Çoman Hasrew’in sözünü ettiği yönetici Adil Murat. YNK Politbüro üyesi Adil Murat dönemin Irak başkanı Nuri Maliki’yi öneri yaparak “Erbil’in bütçesini maaşını keserseniz, Barzaniler mecbur size boyun eğer” dediği biliniyor.

Gazeteci Çoman Hasrew, şunları söyledi: “Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin dokuzuncu kabinesinin politikası, Bağdat’la gerilim ve gerilimleri önleyen akıllı bir politikadır. Bağdat’taki yetkililerin provakatif tutumlarına karşı soğuk kanlılıkla cevap verdiler eğer öyle olmasa başka birçok gerginlik  yaşanırdı. YNK ise durumu daha da kötüleştirmeyi hedefliyor.”

YNK’nin İran’ın ajandasının bir parçası olarak Bağdat’ın güdümüne girmesi Kürt aydınları tarafından tepki ile karşılanıyor ve bir çok çevre YNK’yi açık olarak cahş-hain diye tanımlıyor.

Diğer Haberler