Kürdistan’daki Siyasi Partiler: Federal Mahkemenin kararı Irak ve Kürdistan’ın beraber yaşama ruhuna vurulmuş bir darbedir

Kürdistan’daki Siyasi Partiler: Federal Mahkemenin kararı Irak ve Kürdistan’ın beraber yaşama ruhuna vurulmuş bir darbedir

Kürdistan Demokratik Ulusal Birliği (YNDK ), Irak Federal Mahkemesi’nin kararlarına karşı bir açıklama yayınlayarak, bu kararları “yasadışı ve siyasi kararlar” olarak nitelendirerek, bu kararların Kürt toplumu ve Irak’ta toplumsal barışa ve birlikte yaşama ruhuna tehdit olduğunu vurguladı. .

Kürdistan Demokratik Ulusal Birliği (KDU) Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Irak Federal Mahkemesi’nin kararlarının Kürdistan yasalarını reddetmenin başlangıcı olduğunu, Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin yetkilerini sınırlandırmayı ve kısıtlamayı amaçladığını söyledi. Irak Federal Mahkemesi’nin Kürdistan Bölgesi’ne yönelik son kararları anayasaya aykırı ve yasa dışı olup, siyasi karar kategorisine girmektedir, özellikle de Kürdistan Parlamento Seçim Kanunu’na ilişkin son kararında. Kürdistan’ın anlamını değiştirmişlerdir. Değişikliklerin sorumluluğundadır. Federal Mahkeme değil yasama organı Kürdistan Parlamento Seçim Kanunu’nda yaptıkları değişikliklerin tamamı anayasaya aykırı ve yasa dışıdır. 100 sandalyeye açılmış, Irak parlamentosundayken son cemaatler kaldırılmıştır. Bu iş Federal Mahkemenin değil parlamentonun işidir Federal Mahkemenin kararı Kürdistan parlamento seçimlerinin gidişatını olumsuz etkileyecektir Kürdistan yasalarını reddetme girişiminin başlangıcıdır.

Açıklamada, “Irak Federal Mahkemesi’nin son kararları açıkça Kürdistan Bölgesi’ne karşı olup, Kürdistan’daki sorunları derinleştirmiş, toplumsal barışa ve Kürt ve Irak toplumunun bir arada yaşama ruhuna tehdit haline gelmiştir.  Iraklı yetkililerin hâlâ kendini dayatma zihniyetinden vazgeçtiği gerçeğini de ortaya çıkarmıştır.  Aynı zamanda Irak hükümeti, bazı Iraklı partilerin etkisi altında, Kürdistan Bölgesi’nin mali yetkilerini kesmeye ve Kürt halkını aç bırakma politikasını uygulamaya devam ediyor.

Bu koşullarda Kürdistan Bölgesindeki partiler daha fazla birbirine yakınlaşmalı Kürdistan Bölgesel Yönetimi ile ortak hareket ederek bu tehditlere karşı beraber cevap vermelidir. Bu hepimizin ulusal görevidir.

Diğer Haberler