Kürdistan Petrol Endüstrisi Birliği (APIKUR) Sözcüsü Myles Caggins, “Kürdistan petrolünün ihracatının durdurulması tamamen siyasi bir sorundur. İran, Kürdistan Bölgesi petrolünün açığını doldurmuş.” dedi.
APIKUR Sözcüsü Caggins, Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi petrolü ihracatının durdurulmasının üzerinden neredeyse bir yıl geçtiğini belirterek, Irak’ın Kürdistan Bölgesi’nden ihraç edilen petrolün askıya alınması nedeniyle yaklaşık 11 milyon dolar kaybettiğini aktardı.
Kürdistan petrolünün ihracatının durdurulmasının nedeninin “Irak Hükümeti” olduğunu söyleyen Sözcü Caggins, “petrol ihracatının yeniden başlamasıyla ilgili her zaman yanlış bilgi yayınladıklarını” bildirdi.
“Petrol ihracatının askıya alınması tamamen siyasi bir sorundur ve uluslararası şirketler için yeni anlaşmalar bulunmamaktadır.” diyen APIKUR Sözcüsü, “İran’ın petrol yatırımı daha da yükselerek, günde 2 milyar varile ulaştı. Ayrıca İran, Kürdistan Bölgesi petrolünün açığını doldurmuş.” ifadelerini kullandı.
Kürdistan petrolünün yeniden ihracatına başlanması için APIKUR’un her türlü çabayı gösterdiğini kaydeden Caggins, “Irak Hükümetine petrol ihracatını yeniden başlatması konusunda baskı yapması için Washington üzerindeki baskımızı artıracağız.” diye konuştu.
Paris’teki Uluslararası Tahkim Mahkemesinin Kürdistan Bölgesi’nden petrol ihracatına ilişkin 25 Mart 2023 tarihli kararının ardından Ceyhan Limanı üzerinden yapılan petrol ihracatı askıya alınmıştı.
Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, 1 Kasım’da yaptığı açıklamada, boru hatlarının Ekim 2023’ten bu yana petrol ihraç etmeye hazır olduğunu ancak ihracatın başlayamadığını belirterek, “Petrol ihracatında herhangi bir teknik sorunu yok, ancak Erbil ile Bağdat arasında bu konuda yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle ihracat henüz başlayamadı.” demişti.
Öte yandan Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Moskova’da düzenlenen “Enerji Haftası” panelindeki konuşmasında, Irak’ın Ceyhan Limanı üzerinden petrol ihraç etmeye hazır olduğunu bildirmişti.