Darka Mazi araştırdı: Mele Mustaf Barzani anmasına saldıranların çoğunluğu PKK kadrosu 

Darka Mazi araştırdı: Mele Mustaf Barzani anmasına saldıranların çoğunluğu PKK kadrosu 

1 Mart günü Rojava’nın Kobani şehrinde Mele Mustafa Barzani’nin vefatının 45’inci yıl dönümü dolayısıyla yapılan anmaya Ciwanen Şoreşged adlı çete gurubu saldırmıştı. Ellerinde sopalar ve yüzleri maskeli saldırganlar içinde kadın ve çocukların da olduğu guruba hakaret etmiş, anmanın yapılacağı ENKS binasını ateşe vermişti. Olay sosyal medyada Kürtlerin büyük tepkisine yol açtı.

Darka Mazi’nin yerel kaynakları olayı planlayanlar ve saldıranlar hakkında bilgilere ulaştı. Buna göre saldırı düzenleyen kişilerin ve bu olayı organize edenlerin büyük çoğunluğu PKK’nin Kuzey Kürdistan’lı kadroları.

Darka Mazi’nin yerel kaynaklarının bildirdiğine göre olayı gerçekleştiren ve PKK’nin Kobani’de değişik kurumlar adına hareket eden kadroları şunlar.

  • Hayri: Kuzey Kürdistanlı ve 35 yaşlarındaki bu kişi PKK’nin merkezi gençlik örgütü Komelen Ciwanen adlı örgütün görevli bir isim. Kobani’ye kısa bir süre önce gelip, “burada PKK rüzgârı estireceğim” diyen biri. İlk pratiği de Mele Mustafa Barzani anmasına saldırmak oldu.
  • Halil Kobani: Kobani’nin köylerinden olan bu kişi, Ciwanen Şoreşger’in Kobani sorumlusu. Mazlum Abdi’ye yakınlığı ile bilinen bu isim Kobani’de çocuk kaçırma, muhaliflere saldırı gibi birçok işte yer almış biri.
  • Agit Ahmet, Ciwanen Şoreşger’in Kobani’deki koordinasyonunda yer alıyor ve Eğitim komitesinden sorumlu.
  • Ahmet Derwiş, Ciwanen Şoreşger’in Kobani koordinasyonunda yer alan bu kişi ayrıca spor kurulu üyesi. Kobani’deki şiddet uygulamaları ile biliniyor. Bu da Mazlum Abdi’ye yakınlığı ile biliniyor.

Darka Mazi’nin elde ettiği bilgilere göre eli sopalı ve yüzü kapalı saldırganların çoğu da yine PKK’nin sağlık sorunu olduğu için alana gönderdiği kendi kadroları.

Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız bir kaynak Ciwanen Şoreşger’in Kobani’de pek çok merkezinin olduğu spor, müzik vb etkinlik adında açılan bu kurumları işsiz ve ekonomik imkanları olmadığı için giden 15-20 arası gençlerin çoğunun manipüle edildiğini belirtiyorlar. Kaynağımız bu gençlerin çevreye rahatsızlık verdiğini, kendini her şeyin sahibi görüp insanları tehdit ettiğini de belirtiyor. Aynı kaynak böyle bir eylemin ancak ve ancak PKK’nin rojava’daki koordinasyonu tarafından verilmiş olabileceğini de belirtiyor.

Daha önce Darka Mazi olarak yayınladığımız bir yazıda Mazlum Abdi’nin bu olaydan birinci derecede sorumlu olduğunu belirtmiştik.

Diğer Haberler