Al-Monitor Başbakan Barzani’nin ABD ziyareti ve Kürdistan Bölgesi’nin ABD için önemini yazdı

Al-Monitor Başbakan Barzani'nin ABD ziyareti ve Kürdistan Bölgesi'nin ABD için önemini yazdı

ABD merkeli haber sitesi Al-Monitor, Federal Mahkemenin, Kürdistan Bölgesi’nin yetkilerini zayıflatmaya çalıştığını, (ABD Başkanı Joe) Biden yönetiminin ise Kürdistan’ı Irak’la ilişkilerinin temel taşı haline getirdiğini bildirdi.

Al-Monitor, ABD’li üst düzey yetkililerin Başbakan Mesrur ​​Barzani ile görüşmelerinde kullandıkları, özellikle diplomatik geleneklere göre farklı anlamlara gelen “güçlü Kürdistan Bölgesi ve dayanıklı hükümet” ifadeleri hakkında bir rapor yayımladı.

Biden yönetiminin, ABD’nin Irak’la ilişkilerinin temel taşı olan dirençli Kürdistan Bölgesi’ni desteklediği kaydedilen raporda, “Dayanıklı ifadesini kullanmak sıradan bir diplomatik ifade değil, Bağdat ve Tahran’a, Kürdistan Bölgesi’ni desteklediği ve İran’ın çıkarları doğrultusunda Irak’tan taviz vermeyeceği mesajını veriyor.” ifadeleri kullanıldı.

İran’ın Irak’taki konumunun son 18 ayda oldukça güçlendiği belirtilen raporda, Tahran’ın, Kürdistan Bölgesi’ni ve Irak’taki federal sistemi zayıflatmayı planladığı, ancak bunun karşılığında Biden yönetiminin Kürdistan Bölgesi’ne desteği güçlendirildiği kaydedildi.

Raporun sonunda, Federal Mahkemenin, İran’ın Kürdistan Bölgesi’nin yetkilerini ortadan kaldırmaya yönelik gündemlerini hayata geçirmenin en açık aracı olduğu ifade ediliyor.

Başbakan Mesrur Barzani, 24 Şubat 2024’te resmi bir davet üzerine beraberindeki heyetle ABD’nin başkenti Washington’a gitti.

Başbakan, ziyaret kapsamında 26 Şubat Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve Kürdistan Bölgesi ile federal hükümet arasındaki sorunların çözümüne ilişkin birçok ortak çıkar konusunu ele alındı.

Toplantının başında ABD Dışişleri Bakanı, Kürdistan Bölgesi’nin ABD’nin önemli bir ortağı olarak önemli konumuna dikkat çekerek, “Ortaklığımız ortak değerlere, ortak çıkarlara ve ortak fedakarlıklara dayanmaktadır.” dedi.

Başbakan Mesrur Barzani ziyaret kapsamında, ABD Senatosundan birçok yetkiliyle görüşmeler gerçekleştirdi.

Washington’a gerçekleştirdiği resmi ziyaret ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile gerçekleştirdiği görüşme kapsamında, Başbakan Barzani, bakanlığın anı defterine de birkaç satırlık not yazdı.

Diğer Haberler