Pentagon Sözcüsü Ryder: Peşmerge bölgede bizim ana ortağımızdır

Pentagon Sözcüsü Ryder: Peşmerge bölgede bizim ana ortağımızdır

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Patrick Ryder, Başbakan Mesrur Barzani ile ABD Politikadan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Sasha Baker arasındaki görüşmenin, ABD’nin istikrarlı ve barışçıl bir bölge sağlamak için Irak ve Kürdistan Bölgesi ile ortaklığını sürdürme konusundaki uzun vadeli kararlılığını ortaya koyduğunu söyledi.

Pentagon Sözcüsü Patrick Ryder, bugün 1 Mart’ta Kurdistan24’e yaptığı açıklamada, Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani ile ABD Politikadan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Baker arasındaki görüşmenin, ABD ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında uzun süredir devam eden stratejik ilişkiyi vurgulamak için bir fırsat olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Görüşmede ele alınan en önemli konulardan birinin de İran destekli grupların ve DAİŞ’in bölgede oluşturduğu tehditler olduğunu belirten Patrick Ryder, “ABD Savunma Bakan Yardımcısı, Başbakan Mesrur ​​Barzani’ye ABD’nin DAİŞ’in tamamen yok edilmesinde kararlı olduğuna dair güvence verdi.” dedi.

Patrick Ryder, “Toplantıda, Irak’taki Güvenlik Koordinasyon Ofisi, bu tehditlere karşı Kürdistan Bölgesi’ndeki ortaklarımız ve Irak Federal Hükümeti ile çok yakın bir şekilde çalıştığına da değinildi. Bildiğiniz gibi ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu’nun toplantıları devam ediyor. Toplantılarda ABD ile Irak arasında askeri operasyonların uzun vadeli güvenlik koordinasyonu ve desteğine geçişi tartışılıyor.” diye konuştu.

Bölgede güvenlik ve istikrar söz konusu olduğunda Peşmerge’nin ABD’nin ana ortağı olduğunu söyleyen Patrick Ryder, “Peşmerge, bölgede güvenlik ve istikrar, daha da önemlisi DAİŞ’in tamamen yok edilmesine yönelik kampanya konusunda ana ortağımızdır. ABD, DAİŞ’e karşı uluslararası koalisyonun bir parçası olarak Peşmergeler de dahil olmak üzere Irak güvenlik güçleriyle yakın iş birliği içinde çalıştı.” ifadelerini kullandı.

“Peşmerge, örneğin DAİŞ’e katılan yabancı savaşçıların ülkelerine geri gönderilmesinde lojistik yardım sağladı ayrıca, ABD-Irak Yüksek Askeri Komisyonu çerçevesinde ABD-Irak görüşmelerine yardımcı oldu.” diyen Patrick Ryder, “Minnettarlığımı nasıl ifade edeceğimi, Peşmerge güçleri ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile ortaklığımızın ve koordinasyonumuzun önemini nasıl öveceğimi bilemiyorum.” dedi.

Bağdat ile Washington arasındaki görüşmelere de değinen Patrick Ryder, “Geçtiğimiz yaz ABD ve Irak, Peşmerge güçlerinin temsilcilerinin de dahil olduğu ortak bir güvenlik koordinasyon diyaloğu düzenledi. Biz de yakın zamanda Irak’ın DAİŞ’e karşı mücadeledeki performansını değerlendirmek üzere üst düzey bir ABD-Irak askeri komisyonu kurulmasını önerdik.” açıklamasında bulundu.

Irak ile görüşmelere devam ettiklerini vurgulayan Patrick Ryder, DAİŞ’in tamamen yok edilmesi konusunda ortak görüşe sahip olduklarını dile getirdi.

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 29 Şubat 2024’te Pentagon’da ABD Politikadan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Sasha Baker ile bir araya geldi.

Görüşmeye yönelik sosyal medya platformu X üzerinden paylaşım yapan Başbakan Barzani, “Irak ve bölgedeki durumu, Kürdistan Bölgesi’nde istikrarın korunmasının önemini ele aldık. DAİŞ tehdidine ve genel olarak teröre karşı mücadelede Peşmergeyi desteklemeye devam etme konusunda mutabakata vardık.” sözlerine yer verdi.

Pentagondan yapılan açıklamada ise “İki taraf, Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile ABD Savunma Bakanlığı arasında imzalanan 2022 Mutabakat Zaptı çerçevesinde Peşmerge güçlerine ilişkin son dönemde atılan önemli adımları ele aldı.” denildi.F

Diğer Haberler