Doğu Kürdistan mücadelesinin öncülerinden, Peşmerge ve şair Polat Nanavezade hayatını kaybetti

Doğu Kürdistan mücadelesinin öncülerinden, Peşmerge ve şair Polat Nanavezade hayatını kaybetti

Doğu Kürdistan halkının öncü isimlerinden peşmerge ve şair Polat Nanevezadeh 25 Şubat günü hayatını kaybetti.

2020 yılından bu yana kanser tedavisi gören Rebin Hawez 25 Şubat günü tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. 1970’lerden bu yana Doğu Kürdistan mücadelesine aktif katılan Nanavezade ayrıca edebiyat alanında tanınan bir isimdi.

1955 yılında Mahabad’da vatanseverliği ile tanınan bir ailede doğan Polat Nanavedeh kendi şehrinde ki Kürt gençilk hareketi ile erken yaşlarda ilişkilendi. 1979 yılında İran rejiminin Kürtlere saldırılarının başlaması ile beraber silahlı mücadeleye katıldı. 22 Şubat 1979 yılında Mahabad’daki belediyeyi arkadaşları ile beraber bastı ve güvenlik görevlileri ile memurları esir aldılar. Bu olaydan sonra şehirleri terk etmek zorunda kaldı. Ve dağda Peşmerge komutanlığı yaptı. Doğu Kürdistanlı Kürt siyasi harektelerini birleştirmek için büyük bir çaba gösterdi. Yazılar ve şiirler yazarak halkı İran rejimine karşı bilinçlendirmeye çalıştı. 2013 yılında PAK (Partiya Azadiya Kurdistan) yönetimine girdi. 2000 yılına değin bu görevine devam etti.

2017 yılındaki Kürdistan bağımsızlık referandumunu aktif biçimde destekledi. Son dört yıldır mücadele eden Polat Nanevedeh’in hayatını kaybetmesi Doğu Kürdistan halkı için üzücü bir haber aldı.

Daha önce yönetiminde yer aldığı PAK ve PAK lideri Hüseyin Yezdanpena tarafından birer bildiri yayınlanarak Kürt halkına, ailesi ve sevenlerine baş sağlığı dilendi.

Diğer Haberler