PKK Medyasının Amediye-Şeladize hattına Peşmergeler yerleşti haberinin ardındaki gerçekler

PKK Medyasının Amediye-Şeladize hattına Peşmergeler yerleşti haberinin ardındaki gerçekler, şeladize, amidye, Maruk suyu, Peşmerge, Irak SInır Muhafız güçleri, Zerewani peşmergeleri

PKK Medyası geçtiğimiz Cuma gününden bu yana Şeladize-Amediye hattında bulunan bölgeye yerleşen Irak Sınır Muhafızları ile ilgili yalan haber yapmaya devam ediyor.
PKK’nin ANF, Mezopotamya Ajansı, Rojnews’in bilinmeyen kaynaklar ve sahte kişilere dayandırdığı haber ve yalan seslendirmeler ile yaptıkları haberler ile komuoyunu yanıltma ve kendileri için bazı konularda zemin hazırlama olarak okumak yanlış olmayacaktır.

Irak Sınır Muhızlarına bağlı güçler 20 Şubat günü büyük bir konvoy halinde Maruk suyu olarak bilinen ve Şeladize Amadiye arasındaki ana yolun hemen 3 km gerisindeki bir alanda üslendiler.  Irak sınır Muhafızlarının alanda üslenmesinin ana nedeni baharla beraber TSK ve PKK’nin hareketlerinin sivil halka zarar vermesini önlemek. Güçler alana gittiklerini açık bir şekilde ilan ettiler ve üzerinde Irak bayrağı olan zırhlı araçlarla görüntülerini paylaştılar. Fakat PKK medyası bu aleni harekete rağmen olayı farklı yansıtmak istedi.

PKK medyası öncelikle bu güçlerin Irak Sınır Muhafızları olmadığını ve Zerewani güçleri olduğunu iddia etti. Daha sonra buranın Kuzey sınır olduğunu ve Peşmergenin TSK ile beraber hareket ettiği yönünde haberler yaptı. Hatta daha da ileri giderek ANF eski bir videoda Peşmerge’nin yolda yürüyen Türk askerlerine “burası Kürtlerin toprağı, hadi yallah gidin” dediği görüntüleri “Peşmergeler yaşasın Türk askeri sloganı attı” diyerek paylaştı. PKK’nin konuya ilişkin yalanlarını birkaç başlıkta ele alına bilir.

Şeladize’ye giden güçler kime ait?

Alandaki güçler Irak Muhafız ordusunun güçleri. Kaldı ki eğer alana giden güçler Peşmerge güçleri bile olsa kendi halkını, kendi toprağını korumak için orada olacağı için yine meşrudur.

Peşmerge güçleri PKK gibi koluna bir gün Haşdi Şabi, bir gün Esad Ordusu amblemi, bir gün YNK’nin amblemini asmaz. Peşmerge güçleri kendi içinde sınıflandırılmıştır, yapılanmaların hepsi resmidir. Zerewani, Gulan vb güçlere bölünmüştür. Her gücün çalışma alanı ve branşı farklıdır.

Bu nedenle PKK’nin alandaki güçleri farklı göstermeye çalışmasını hiçbir gerçeği yoktur.

Irak sınır muhafızları Irak’a bağlı olmakla beraber bulunduğu her yerde o bölgesinin halkından oluşturulmuştur. Basra’da Araplar, Kürdistan’da da Kürtler vardır. Bu nedenle Sınır Muhafız güçlerinin Kürtçe konuşması çok normaldir.
PKK 2020 yılından bu yana alan yerleşmeye başlayan sınır muhafız güçleri meselesini sorun yapmıştır. Hatta 2020 yılında Haftanin’da bir gurup sınır koruma birimine saldırı yapmış ve “kim olduklarını bilmiyorduk” biçiminde bir açıklama yapmıştır.

PKK neyi amaçlıyor?

PKK’nin 2024 yılın içinde Kürdistan Bölgesi hükümeti ve Peşmegre güçlerine saldırmak için görevlendirildiği biliniyor. PKK, Irak ve Güney Kürdistan’da Haşdi Şabi’nin bir kolu gibi hareket etmekte ve Peşmerge güçlerine karşı savaşmayı hedeflemektedir. Kış boyunca İran yanlısı güçler

ABD’yi vuruyoruz adı altında Hewler ve çevresine saldırılarda bulundu. Fakat ABD’nin tepkileri sonrası Şubat ayının ilk haftasından sonra bu saldırılar durdu. ABD ile karşı karşıya gelmek istemeyen Haşdi Şabi güçleri bu kez PKK’yi Kürdistan bölgesine saldırtmak amacını taşımaktadır. PKK’de uzun zamandır kendi medyasında bunun zeminin hazırlamak için çalışma yürütüyor.

Peşmerge güçleri PKK’nin bu saldırı planından haberdar olduğu için alana gitmek yerine Irak Sınır Muhafız güçlerinin gitmesini önerdiler ve bu da Irak’a bağlı resmi kurumlara kabul ettirildi. Bu da PKK’nin saldırı planını boşa çıkarmaktadır. Çünkü PKK Kürdistan bayrağı taşıyan peşmerge güçlerine saldırmak konusunda hiçbir tereddüt etmemektedir. Fakat Irak bayrağına saldırmayı istememektedir.  Bu nedenle ısrarla burada bulanan güçlerin Irak sınır muhafız güçleri olduğunu iddia ederek kendine saldırı zemini yaratmaktadır.

Türk ordusu Kürdistan Bölgesi topraklarının 45 km içine girmiş ve her yerde üsler kurmuştur. TSK’nin bu üslerin hiçbirini Peşmerge güçlerinden devralmamıştır. Tam tersine tüm bu alanlar PKK’nin 1990’lardan beri üslendiği alanlardı, PKK 30 yıldır tuttuğu dağları 30 gün bile değil 30 dakika direnmeden TSK’ya teslim etti. Şimdi ise bu gerçeği itiraf etmek yerine yine Peşmerge güçlerine saldırı hazırlığı yapmaktadır.

Diğer Haberler