İran devleti Jina Emini isyanına destek veren Kürt imama “Yeryüzünde fesat çıkarma” suçundan idam cezası  verdi

İran devleti Jina Emini isyanına destek veren Kürt imama “Yeryüzünde fesat çıkarma” suçundan idam cezası  verdi

İran devleti başta Kürtler olmak üzere toplumu idam cezası ile bir yandan korkurtmayı öte yandan da Jina Amini isyanına katılanlar ve destek verenlerden intikam olmaya devam ediyor. Son olarak Bokan’lı Kürt imama idam cezası verildi.

Hengaw insan Hakları Örgütü’nün bildirdiğine göre Muhammed Xizirnejad isimli Kürt imama Urmiye Devrim Mahkemesi tarafından idam cezası verildi. İmam Muhammed’e “yeryüzünde fesat çıkarmak” suçundan idam, ülke bütünlüğünü bozmak suçundan 15 yıl hapis cezası ve düzen karşı propaganda suçundan ise bir yıl çalışma cezası verildi. Ceza, mahkeme başkanı Reza Necefazade tarafından açıklandı.

Bir yıldan fazladır tutuklu olan Muhammed Xızınejad’ın avukat hakkına kullanmasına izin verilmedi. Mahkemeye ise tutuklu olduğu cezaevinden video konferans yolu ile katılmasına izin verildi. Aileye yakın kaynaklar mahkemede Xızırnejad’a savunma hakkı verilmediğini cezanın ise İran istihbaratı İtlaat’ın verdiği rapora göre verildiğini belirtiyor.

Muhammed Xızırnejad adlı Bokan şehrinden olan imam 45 yaşında. Muhammed Xızınejad 19 Kasım 2022 tarihinde Jina Amini isyanında oğlu ile beraber tutuklandı. 100 gün boyunca ağır işkence gören baba oğula zorla itiraf belgesi imzalatılmak istendi. Oğlu daha sonra bırakıldı. Kürt imam ise tutuklandı.  Muhammed Xızınejad İftihari Camisinde Esad Rahimi’nin  ölüm yıl dönümünde yaptığı konuşmadan sonra tutuklandı. Kürt imam konuşmada İran devletinin göstericilere karşı olan tutumunu eleştirmişti.

Diğer Haberler