Reuters: İran Devrim Muhafızlarının üst düzey subayları Suriye’den çekiliyor

Reuters: İran Devrim Muhafızlarının üst düzey subayları Suriye’den çekiliyor

Bugün 01.02.2024 tarihinde Reuters, İran’ın Suriye’deki yetkili sayısını azaltma kararı aldığını ve bu karar kapsamında İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bazı üst düzey komutanlarını ve askeri danışmanlarını Suriye’den geri çektiğini bildirdi.

İran devleti Devrim Muhızları Ordusunu 10 yıl önce Suriye’ye göndererek temel startejisi olan Şii Hilali’nin temel dayanak noktası yapmış burdan hem Lübnan hem de Yemen’e değin ulaşmıştı. Kasım Süleymani’nin  yönettiği o süreç kanlı bir süreç oldu ve bölge haklarına ölüm ve yıkım getirdi. Şimdi on yıl sonra İran suriye’deki en zorlu dönemini yaşıyor. İran Devrim Muhafızları ordusu son dönemde İsrail’in uçak ve füze saldırılarında birçok üst düzey kayıp verdi.

Bölgedeki gözlemciler sürekli intikam yemini eden İran’ın İsrail karşısındaki geri çekilmesi olarak görüyor. İran özellikle son dönemde Ortadoğu’da aşırı öne çıktığı için hedef olmaktan çekindiği belirtiliyor. Ayrıca İran’ın çekilmesinin yerel güçlerle daha fazla işbirliği yapmayı da getireceğini belirtiyorlar.

EURONEWS ise konuya ilişkin haberinde kaynaklardan üçü, İran Devrim Muhafızları Ordusu’nun bundan böyle Suriye’deki operasyonlarını Lübnan merkezli Hizbullah’ın desteğiyle ‘uzaktan yöneteceğini’ belirtti.

Diğer Haberler