Kürdistan Ulusal Kurtuluş Mücadelesinin öncü isimlerinden Necmettin Büyükkaya 40 önce bugün Diyarbakın 5 No’lu cezaevinde gördüğü işkenceler sonucu şehit oldu. Kürdistan’ın dört parçasındaki Kürdistan mücadelesi ile ilişkili, Kürt sorununun öncelleyen bir tutum sahibiydi.
Necmettin Büyükkaya, 1943 yılında Urfa’nın Siverek İlçesi Karahan köyünde doğdu. Orta öğrenimini Diyarbakır ve Adana’da tamamladıktan sonra 1966-1971 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde okudu. Siyasi faaliyetlerinden ötürü aranması ve 12 mart 1971’de askeri cuntanın yönetime el koyması üzerine bu eğitimini tamamlayamadı. Öğrencilik yıllarında Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve sol çevre içerisinde faaliyet gösteren Büyükkaya, Musa Anter yönetimindeki Öğrenci Yurdu’nda kaldığı sırada İstanbul’daki Kürt öğrencileri bir araya toparlamaya ve örgütlü bir yapı oluşturmaya çalıştı. Necmettin Büyükkaya, 1969 yılında Devrimci Doğu Kültür Ocakları (DDKO) adlı Kürt derneğini kuran 13 kişilik grubun arasında yer aldı ve DDKO’nun ilk başkanı seçildi. Ayrıca DDKO’nun 5 kişilik ilegal yönetimindeydi.
1971’de askerin yönetime el koyması Büyükkaya için yeni bir sürecin başlangıcı oldu. Kaçak olarak yaşadığı dönem, yurtdışına çıkarak 1972-1974 yılları arasında İsveç’e yerleşti ve burada mülteci olarak yaşadı. 1974’te çıkarılan ve “Ecevit affı” olarak bilinen genel af ile yurda döndüğünde adını Kürdistan İşçi Partisi (KİP) olarak değiştirmiş olan ve Dr.Şivan’ın izinden giden T-KDP’nin örgütlenmesi içerisinde çalıştı. Daha sonraları örgüt içinde çıkan anlaşmazlıklardan dolayı 1977 yılında bu oluşumdan koptu.
Büyükkaya çizgi olarak Kürdistan Mücadelesinin öne çıkarılmasını önemsiyor ve sol düşünceyi Kürtlüğün önüne koymuyordu. 1970’lerdeki tüm Kürt siyasal hareketlerinde olduğu gibi Güney Kürdistan’daki mücadeleden etkilendi. Peşmerge mücadele biçiminin Kürtler için önemli bir çıkış yapacağına inanıyordu. Bu süreçte Güney Kürdistan’a geçerek dağ kadrosunda görev aldı. Daha sonraları YNK’nin tasfiye ettiği Komela güçlerine yakındı. Burada Kak Selah adını kullanıyordu.
O yıllarda Güney Kurdistan’da silahlı savaşım vardı ve kendi analizine göre Irak Saddam rejiminin kolonyalizmine karşı Güney Kurdistan ulusal kurtuluş mücadelesi konjonktürel olarak öncelikliydi. Bu nedenle aktif destek veriyordu. Yani Güney Devrimi, onun ajandasında birinci gündemdi ama aynı zamanda, 1979’da Humeyni rejiminin saldırılarına karşı “Doğu Kurdistan” silahlı direnişiyle de dayanışıyordu. Necmettin “Kuzey Kurdistan” mücadelesi için de silahlı savaşıma inanıyordu, bunun için örgütlü bir faaliyet içindeydi ve 1978 yılında KAK Komela Azadiya Kurdistan adıyla bir yapı kurdular.
Daha sonrasında Şam-Lübnan-Prag ve daha birçok yeri gezerek Kürdistani bir mücadele örgütlemek istedi. 1982 yılı 15 Nisan’ında Amed’deki evinde yakalanır ve Diyarbakır Asker Cezaevine konur.
Diyarbakır zindanındaki Türk sömürgeci sisteminin ağır işkencelerine karşı en önde direnen isimlerin başında gelir.
. Aralık 1983’te çıktığı son mahkemede söz hakkı alarak bir sonraki mahkemeye gelemeyebileceğini çünkü ağır tehditler ve işkenceler altında yaşadığını ve öldürüleceğini söyledi. Nitekim 23 ocak 1984 tarihinde zulme karşı yapılan bir direnişte ağır darbe alarak şehit oldu…
Necmetttin Büyükkaya Kürdistan Mücadelesinin en saygın, en seçkin ve dürüst öncülerinden biriydi. Yönü her zaman Kürdistan oldu ayrıca ideolojilerden önce Kürdistan Özgürlük mücadelesini öne çıkarmak istedi.