Kürdistan Bölgesi hükümeti 5 Ocak günü bir karar alarak ekmek fiyatlarında indirime gidileceğini açıkladı. Hükümetin kararı halk tarafından memnuniyetle karşılandı. Fakat bir de bu karardan rahatsız olan ve kararı yermeye çalışanlar oldu. Ekmek fiyatlarının düşürülmesinden rahatsız olanlar kimler?
Kürdistan Bölgesi hükümetinin kararına göre, daha önce 8 ekmek 1000 Irak dinarı iken artık 10 ekmek 1000 ırak dinarından satılmaya başladı. Hükümet’i fırıncıların da mağdur olmasını önlemek için kararı tam olarak şöyle formüle etmişti: Fırınlara verin tüp gaz fiyatları ve un fiyatları da düşürülecekti.
Fiyatlar nasıl düşürüldü?
Somut bilgi olarak söyleyecek olursak Hewler Valisi ümit Hoşnov bir açıklama yaparak esnafın da zarar görmemesi için alınan kararları açıkladı. Buna göre, 50 ile 45 arasında değişen un çuvalı ise fırınlara indirimli olarak 30-35 bin Irak dinarı arasına verilecek. Kürdistan genelinde fırınların büyük çoğunluğu tüp ile çalışıyor. Normal koşullarda da fırınlara gaz piyasadan daha düşük fiyata veriliyordu. Fakat bu karardan sonra daha da düşük fiyata verilecekti. Normalde 600 Irak dinarı yani (0, 46 cent) olan tüp gazlar 300 dinara verilecek. Yani halka verilen ekmeğin düşen fiyatını hükümet, esnaf ve un fabrikaları paylaşacak.
Bu kararın bir diğer olumlu tarafı da ucuz un almak için fırıncıların doğal olarak Türkiye ve İran’dan değil Kürdistan Bölgesindeki un fabrikalarından un alması olacak. Kürdistan Bölgesinin kendi ürünlerini kullanması açısından da önemli bir teşvik oluyor.
Ortadoğu’da ekmeğin fiyatını sabitleyen tek yer Kürdistan Bölgesidir
Son yıllarda dünya genelinde gıda fiyatlarındaki ve ekonomik kriz gözle görülür sorunlara yol açmaktadır. Özellikle de ekmeğin temel gıda olduğu Ortadoğu da ekmek fiyatını sabitlemek ülkeler için önemli bir hedeftir. Ortadoğu’da son on yılda ekmek fiyatını sabitleyen tek hükümet Kürdistan Bölgesi’ndedir. İran’da son bir iki yıl içinde ekmeğe yüzde 84 oranında zam yapılmış ve fırınlara verilen unun kotası düşürülmüştür. Ayrıca banka kartları ile ekmek almak yasaklanmıştır. Bu nedenle birçok fırın ekmek üretememekte, insanlar saatlerce ekmek sırasında kalmakta ve ekmek alamamaktadır.
Türkiye’de ekmek fiyatları iki yıl içinde yüzde 154 arttı. Artık Türkiye’de bayat ekmek dahi para ile satılıyor. Tazeyken 7 tl olan ekmek bayatken 3,5 TL’ye tezgahlarda müşteri bekliyor.
Suriye’de ekmek zaten büyük bir kriz konusu. Sürekli zam yapılıyor ve çok kötü yenilmez bir ekmek dağıtılıyor.
Kürdistan Bölgesi ise 2005 yılından bu yana ekmek fiyatını sabit tutmayı başarmış. İki kere gramaj düşürülmüş sonra o da geri eski haline getirilmiş. Şimdi ise ekmeğe indirim yapılmıştır. Normalde başka ülkede olsa herkes ayakta alkışlar. Fakat Kürdistan’da böyle olmadı. Ekmeğin ucuzlamasını bile Hükümete düşmanlık yapmak için kullananlar oldu.
Hangi fırıncılar rahatsız oldu?
Kürdistan’da ekmekler somut ekmek ve tandır ekmeği (nan) olarak iki ayrı biçimde yapılıyor. Somun ekmek yapan fırınlar hükümetin kararına karşı çıkmadı. Çünkü un, elektrik ve gaz indirimi nedeni ile zarar etmiyorlar. Fakat tandır ekmeği yapan fırınlar ekmeklerinin yapılışının daha masraflı olduğunu belirterek karara razı gelmedi.
Özellikle de Hewler’de tandır ekmeği yapan bazı fırınlar eylem yapmak için bir araya geldi. Eylemcilerden biri halka küfretti ve kendimi öldüreceğim başkalarını öldüreceğim gibi ifadeler kullandı, göz altına alındı. Birkaç saat sonra da bırakıldı. Sosyal medya hesabında bir video yayınlayarak verdiği rahatsızlıktan dolayı özür diledi.
Hewler Valisi bu fırıncılarla görüşerek tandır ekmeği yapanlar ek elektrik indirimi vererek konuyu çözüme kavuşturdu. Yani artık fırıncılar da memnun. Halka küfreden fırıncılar da özür diledi.
Yani halk memnun, fırıncılar memnun ama memnun olmayan bir kesim var. Onlarda ekmekle ve halkla alakası olmayan bir kesim.
PKK medyasının rahatsızlığı
Ekmeğin ucuzlaması meselesini bile manipüle edip, çıkar dilenen bir diğer kesim PKK ve medyası. Ekmek ucuzlayacak dendiği günden beri bu haberi karalamaya ve yanlış haber yapmaya çalışıyor.
PKK’nin son haberi de “Bir fabrikanın ununun satılması için ekmek ucuzladı” haberi oldu. Habere göre Xoşnav şirketinin un satması için un ucuzladı.
Oysa ki Kürdistan Bölgesin’de Erbil’de 226, Süleymaniye’de 66 ve Duhok’ta 73 olmak üzere toplam 365 un fabrikası var. Kürdistan Bölgesi artık Türkiye’den un almıyor bu önemli bir gelişme ve şimdi bu fabrikalar Irak’a da un satıyor. Yani piyasada sadece tek bir şirket yok, onlarca şirket var ve herkesi teklifi vererek ununu sata bilir.
PKK’nin tek yaptığı gerçeği bilmeyen ve özellikle de Türkçe okuyan kitleyi manipüle etmektir.,
Ekmek fiyatını provokasyona çeviren ihanet çetesi
Ekmek fiyatının düşürülmesi meselesini bir manipüle ederek, Kürdistan Bölgesi’ne ve Kürdistan bölgesi hükümetine saldıran bazı yeminli çevreler var. Bunların başını çekenlerden biri Kerkük seçimlerinde büyük yenilgi alan Şasuvar Abdulvahid’in Nwe Nu’su ve PKK ve başka Kürdistan düşmanları. Bu çevreler etraflarına aldıkları bir gurup lümpenle beraber ihanetleri ve alçaklıklarında hiçbir sınır tanımadıklarını göstermişlerdir. Bunlara ihanet çetesi demek yanlış değildir.
Kürdistan Bölgesi ekmek ucuzlatıyor, bir kişi küfrettiği için göz altına alınıyor bu ihanet çetesi kalkıp Londra’da Kürdistan Bölgesi’nin temsilciliğini yumurta yağmuruna tutuyor. Neden fırıncılar durumdan memnun değilmiş, bir kişi göz altına alınmış diye.
Peki bu ihanet çetelerini bir gün Kürtlere düşmanlık yapan Irak devletinin bir kurumu önünde eylem yaparken gördünüz mü? Mesela Kürtlerin maaşı verilmiyor, Kürtlerin tüm ekonomik kazanımlarını Şii Irak hükümeti gasp etmek istiyor diye eylem yaptıklarını gördünüz mü? Hayır.
Yani Kürdistan’da öyle bir ihanet gurubu var ki siz ekmeği halka ucuz verince bile size saldırıyorlar “bu yanlış bir karardır” diyorlar. Ekmeğe zam yapsanız “halkı aç bıraktınız” diyorlar.
Bunlar bir çetedir. Lümpen, hiçbir değer tanımayan, paralı tetikçiler gibi, bazı çevrelerden rant alarak Kürtlere saldıran çetelerdirler. Kürdistan Bölgesine karşı sömürgecilerin yanında yer almışlardır.