Başkan Barzani’ye Avusturya’da düzenlenen suikast girişimin üzerinden 45  yıl geçti

Başkan Barzani’ye Avusturya’da düzenlenen suikast girişimin üzerinden 44 yıl geçti

45  yıl önce bugün Avusturya’nın başkenti Viyana’da Başkan Barzani’ye suistast düzenlendi.  Başkan Barzani o dönem  Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Genel Sekreteriydi.  Suikast Baas Rejimi tarafından düzenlendi. Kürt mücadelesine tekrardan bir çıkış yaptırmak isteyen Başkan Barzani’yi ortadan kaldırarak Kürtlerin diriliş arayışını baltalamak istediler.

Başkan Barzani 1970’lerin başından itibaren Güney Kürdistan’da yeni bir devrimci çıkışı başlatmak için babası Mele Mustafa Barzani ve kardeşi idris Barzani ile beraber çalışmaya başlamıştı. 1979  yılında da Mela Mustafa Barzani’nin vefatından sonra KDP’ye kardeşi ile beraber liderlik etmeye başlamıştı.

Bir çok dili bilmesi, Peşmergelik tecrübesi  ve esnek kişiliği ile Kürdistan mücadelesinde önemli çıkışlar yapacağı genel olarak öngörülüyordu. Saddam rejimi de aynı durumu görerek Başkan Barzani’yi bir suikast ile etkisiz hale getirmek istedi.

8 Ocak 1979 tarihindeki suikast girişimine dair Erbil Gazetesi’ne demeç veren KDP Eski Parlamenteri Abdulselam Bervari olaya dair anılarını anlatmıştı.

1979 yılının başlarında İran’da protesto gösterilerinin başladığını ve protestolardan Şah rejiminin son bulacağının belli olduğunu belirten Bervari, “Başkan Mesud Barzani o zamanlar beraberindeki heyetle birlikte Avusturya’nın başkenti Viyana’daydı. O dönemde Avusturya, Baas rejimi ajanlarının hareket alanı olmuştu. Başkan Mesud Barzani’ye suikast girişiminde bulundular, fakat başarılı olmadılar. Suikast girişiminden Azad Bervari ve Doktor Pirot Ahmed yaralı olarak kurtuldu” dedi.

Suikastın gerçekleştiği süreçte Viyana’da bulunan KDP’li emektar siyasetçi Abdüsselam Bervari, olayın Avusturya basınında geniş yer bulduğuna değinerek, “Başkan Barzani’ye düzenlenen suikast girişimi Avusturya basınında büyük yankı uyandırdı. Başkan Mesud Barzani Avusturya’ya geldiğinde korunması amaçlı geniş çaplı güvenlik tedbirleri alınıyordu” diye konuştu.

Diğer Haberler