İran Cumhurbaşkanı Reisi: Kasım Süleymani 2. İsrail kurulmasını engelledi

İran Cumhurbaşkanı Reisi: Kasım Süleymani 2. İsrail kurulmasını engelledi

İran Cumhurbaşkanı, ABD ve İsrail’i Kirman’daki patlamalarla ilişkisi olmakla suçladı ve Amerika’nın bölgede başka bir İsrail inşa etme planının Kasım Süleymani ve direniş güçleri tarafından boşa çıkarıldığını duyurdu.

İran Cumhurbaşkanı Raisi, Kirman patlamasında hayatını kaybedenlerin cenaze töreninde, İran Ulusal Muhafızları Kudüs Gücü eski komutanı Kasım Süleymani’nin İran’ın bölgede ve dünyada güçlendirilmesindeki rolünden bahsetti.

İbrahim Reisi, IŞİD’in İsrail tarafından kurulduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Siyonist rejim, bölgemizde İslam adına, orada (Filistin’de) Yahudilik, burada da İslam adı altında bir İslam hilafeti kurmak istiyordu.

IŞİD, Irak ve Suriye’de kendisini İslami bir halifelik olarak kurmak istiyordu ancak Süleymani onlara karşı yerel bir direniş hareketi yarattı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Amerika’nın bölgede başka bir Siyonist rejim kurma planı Hacı Kasım ve direniş güçleri tarafından engellendi. Hacı Kasım Süleymani bu Amerikan planının başarıya ulaşmasına izin vermedi. Büyük iş yaptı, Amerikalıların, Siyonist rejimin ve bölgedeki düşmanlarının Hacı Kasım’a, onun adına, yoluna ve mezarını ziyaret edenlere karşı duyduğu nefret, terör eylemlerinin sebebidir.”

Reisi “ikinci İsrail” sözünden kastının kim olduğunu söylemese de Kürdistan devletleşmesinden söz ettiği herkes tarafından kabul ediliyor.

“İkinci İsrail” ya da “başka İsrail” tabiri, Güney Kürdistan’da 25 Eylül 2017 referandumundan sonra daha çok kullanılmaya başlandı.

Fakat “Kürt devletini ikinci İsrail” olarak tanımlama fikri ilk olarak PKK lideri Abdullah Öcalan tarafından kullanıldı. Öcalan daha 1992 yılında Güney Kürdistan parlamentosu kurulunca bunu 2. İsrail olarak değerlendirdi. 15 Şubat 1999 tarihinde Türkiye’ye geldikten sonra da hem imralı’da Hasan Atilla Uğur ile yaptığı konuşmalarda hem de savunmalarında sık sık “Güney’de bir İsrail kuruluyor, beraber engelleye biliriz” ifadelerini kullandı. Öcalan ayrıca Türk devletinin gizli desteği ile “Erbil’i işgal etme projesi” olduğunu da sık sık gündeme getirdi.

Kasım Süleymani Afganistan, Hindistan ve Pakistan’dan İran’a göç edenlerden kurduğu milis yapılar ile Ortadoğu’da ki pek çok kanlı süreci bizzat yönetti.  IŞİD’in bir kolu ile ilişkili olarak Irak’ta Sünni Arapların ve Kürtlerin şehirlerine saldırdı.
Kasım Süleymani daha 1979’da Doğu Kürdistan’da Kürt hareketlerinin kanlı bastırılma süreçlerinde yer almıştı. Yine Kerkük operasyonunun da bizzat Kasım Süleymani yönetti.

Diğer Haberler