Saddam zulmünün acıları hala canlı, iki kız kardeş 45 yıl sonra ailelerine kavuştu

Saddam zulmünün acıları hala canlı, iki kız kardeş 45 yıl sonra ailelerine kavuştu

Saddam zulmünün yarattığı acılar hala canlılığını koruyor. Binlerce Kürdü Enfal ile katleden, Halepçe’de kimyasal silah kullanan, 8 bin Barzani erkeğini canlı canlı gömen Saddam teslim olmayan her aileye günümüze uzanan başka acılar bıraktı. Özellikle de bir çok Kürt kızının kaçırılması, bazılarının satılması bazılarının da ailelerinden kopmak zorunda kalması toplumda aslında herkesin sözünü etmediği bir yara.

Bu olaylardan biri de Duhok’un Simele kasabasında 45 yıl sonra ailelerine kavuşan kız kardeşlerin hikayesi. Peşmerge olan babalarının teslim olması için anneleri ile beraber kaçırılan iki kız kardeş 45 yıl sonra yapılan DNA testi ile ailelerine kavuştu.

Zeynep ve Heyam’ın hikayesi

Mayıs Devriminde Behdinan bölgesinde çok önemli bir rol oynayan ünlü Peşmerge komutanı Halid Koçer’in kayıp kızları 45 yıl sonra bulundu.

Halid Koçer, 1970’li yıllarda Behdinan’da nam salmış bir Peşmerge komutanıydı. Baas rejimi, 1980 yılı başlarında ondan “intikam almak” için eşini ve iki küçük kızını alıkoydu ve o günden sonra bir daha kendilerinden haber alınamadı.Kaçırılınca kızlardan biri 4 diğer 6 yaşındaydı.

Baas tarafından esir alınan anne ve kızları Zeynep ile Heyame, bir süre sonra bir yolunu bulup Suriye ve Rojava’ya kaçtı, orada Kürt bir aileye sığındı.

Kız kardeşlerden büyüğü Zeynep 1999 yılında, Heyame ise 2011 yılında evlendi ve Almanya’ya yerleşti. Ancak onlar gerçek ailelerini aramayı hiç ihmal etmedi.

Kürdistan’da kayıp yakınlarının kaybolan aile üyelerini aradığı programla karşılaşan kardeşler, DNA testi yapıp kardeşleri ile bağlantı kurdu.

Tam 45 yıl sonra Semel’e gelen kardeşler, göz yaşı ve zılgıtlarla karşılandı. Kardeşleri ve amcalarına sarılan kardeşler büyük mutluluk yaşadı.

Kardeşlerden Zeynep Halid Koçer, “Annemin bize anlattıkları ailemizi bulmamızda yardımcı oldu. O hep ailemizi bulmamızı istedi. Biz aramaya devam ettik, sonunda DNA testi ile gerçek ailemizi bulabildik” dedi.

Tüm Mayıs ve Gulan Peşmergelerinin yakınları benzer trajediler yaşadılar

İki kadının erkek kardeşi olan Mesud Halid Koçer, düzenlenen basın toplantısında babasının 1976’da Peşmerge olduğunu söyledi.

Baas rejiminin babasına her zaman teslim olması konusunda baskı yaptığını söyleyen Koçer, daha sonra rejimin babasının akrabalarını, annesini, kardeşlerini ve yakın akrabalarını tutuklayıp cezaevine götürdüğünü ifade etti.

Bu trajedinin Enfal’den farkı olmadığını anlatan Koçer, “Başımıza gelen trajedi Mayıs (Gulan) ve Eylül devrimlerindeki tüm Peşmergelerin yakınlarının başına da gelmiştir.” dedi.

“DNA testi, her iki kadının da kız kardeşim olduğunu gösterdi.” diyen Koçer, kardeşlerinin 45 yıl sonra ailesine kavuştuğunu söyledi.

Diğer Haberler