Öldürülmelerinin 3. Yılında Irak Hükümeti Bağdat Havalimanına giden yolun adını Ebu Mehdi El Mühendisi olarak değiştirdi

Öldürülmelerinin 3. Yılında Irak Hükümeti Bağdat Havalimanına giden yolun adını Ebu Mehdi El Mühendisi olarak değiştirdi

Irak’ın başkenti Bağdat’ta yer alan Bağdat Uluslararası Havaalanında ABD’nin düzenlendiği hava saldırısı sonucu 3 Ocak 2020’de öldürülen eski İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı General Kasım Süleymani  ve Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi El Mühendisinin öldürülmelerinin 3. Yıl dönümü.

 Irak hükümeti 3. Yıl dönümlerinde Bağdat Havalimanına giden caddenin ismi  3 Ocak 2020’de Kasım Süleymani ile birlikte öldürülen Haşdi Şabi’nin Başkan Yardımcısı “Şehit Ebu Mehdi el-Mühendis” olarak değiştirilmesine karar verildi.

EBU MEHDİ MÜHENDİS KİMDİR?

Saldırıda hayatını kaybeden bir diğer isim de Irak’ta İran tarafından desteklenen Şii milis gücü Haşdi Şabi Başkan Yardımcısı Ebu Mehdi Mühendis lakaplı Cemal Cafer İbrahim’di.

Irak’ın en güneyindeki Basra kentinde dünyaya gelen ve Bağdat Teknoloji Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü mezunu olan Mühendis, Irak’taki milis liderler arasında İran ve özellikle Süleymani’ye en yakın isim olarak biliniyordu.

Mühendis, genç yaşlarda Şii İslami Dava Partisi’ne üye oldu ve Saddam Hüseyin döneminde yaptığı muhalefetten dolayı Irak’ı terk etti.

İran’da Iraklı Şii Bedir Tugayları örgütünde komutanlık da yapan Mühendis, 2003’te Irak’a geri dönerek, siyasete bir süre milletvekili olarak devam etti.

Mühendis daha sonra 2014 yılında kurulan Haşdi Şabi Başkan Yardımcılığını görevini üstlendi.  Mühendisi Kürt karşıtı açıklamaları ile bilinen bir Şii şovenistiydi.

Diğer Haberler