Şengal: PKK militanları PDK’ye oy verenleri telefonla tehdit ediyor

Şengal: PKK militanları PDK’ye oy verenleri telefonla tehdit ediyor

Irak il genel Meclisi seçimleri sona erdi, nihayi sonuçlar açıklanmasa da genel tablo büyük oranda netleşti. PKK ve ortağı Haşdi Şabi milisleri Şengal ve çevresindeki köylerde istediği oyları alamadı. Şimdi ise düşük oy aldığı bölgelerdeki halkı telefonla arayarak tehdit ediyor. PKK’nin alandaki silahlı yapısı telefonla “Sizin PDK’ye oy verdiğinizi biliyoruz, hesabını soracağız” diyor.

Irak genel seçimlerinde PKK’nin Şengal’deki adayı Kasım Keşko adlı kişi Şengal’deki pek çok sandıkta çoğunluğu alamadı. Yerel kaynaklar Kasım Keşko’ya verilen oyların Şengal’de değil daha çok PKK’nin itifak yaptığı Haşdi Şabi ve  Arapların bölgelerinde çıktığını belirtiyorlar. PKK her ne kadar medyasında bu durumu gizlese de yerel halk gerçeği biliyor.  Bu nedenle şimdiden Kasım Keşko’ya oy vermediğini düşündüğü aile ve kişileri tehdit ediyor.

PKK daha seçimden önce de kendisi ile hareket etmeyen aileleri tehdit etmiş ve eğer bu kez de oylarınızı bize vermezseniz burada hiç iş yapamazsınız, size burayı zindan ederiz gibi tehditlerde bulunmuştu.

Darka Mazi kaynakları PKK’nin tüm tehdit ve şantajlarını ise belgeledi.

17 Aralık 2023 tarihinde yani seçimlerden önce PKK asayişindeki görevli biri 07501710590 numaralı telefondan PDK’nin alandaki kadro ve sempatizanlarını arayarak tehditlerde bulundu.  Bu kadroların isimleri ise şunlar:

Îdo Qasim Hisên /  Sinûnê û Dugurê köylerinde PDK’nin seçimlerden sorunlu yöneticisi

Cindî Êzdîn Milhem / Sinûnê’da seçim meclisi üyesi

Dexîl Simo / PDKê kadrosu ve seçim sorumlusu

PKKK asayişi bu kişileri telefonda tehdit ederek eğer PDK’den ayrılmazlarsa “sonlarının iyi olmayacağını, ortadan kaybolacakları ve kimse tarafından bulunamayacakları” tehdidinde bulundular.

Tehditler Seçim günü de devam etti

Seçim günü yani 18 Aralık günü ise ine Ezidxan asayişine bağlı bir kişi Sinune’deki oy kullanma merkezinde  PDK’nin Sindi Qero Ciyan adlı kadrosunun yanına gelerek “ eğer oy verme merkezini hemen terk etmezse öldürüleceğini” söyledi.

Yine aynı gün adı Asayişa Ezidxane olan PKK’nin yerel biri Xanesûr’da 5 Ezidi gencini tutuklayarak tehditlerde bulundu. Bu beş genç seçim öncesi kendi köylerinde KDP adayı için çalışma yapıyordular. PKK bu beş gencin videosunu yayınlayarak seçimlerde para ile oy almaya çalışıyordular biçiminde yayınladı.

PKK Seçim süreci boyunca halkı şiddet kullarak teslim olmaya çalıştı. Seçimlerden önce Ezidxan asayişi ve Ciwanen Şoreşger adlı çete gurubu tarafından KDP adayları ve taraftaları tehdit edildi. Ayrıca KDP’nin tüm seçim propaganda malzemeleri yok edildi. Pankartlar her gece yırtılıyordu. Halka “eğer KDP kazanırsa her şey kötü olacak” tehdidinde bulunuldu. Bölge halkı birazda PKK tehditlerinden korktuğu için oyunu vermek zorunda kaldı. PKK Girzêr’de bu biçimde oy aldı.

İki gün süren oy verme işleminde bir PKK kadrosu 07856947357 numaralı telefondan KDP kadrolarını tehdit etti. Micdil Maru Kuştar ve Herdan Qeyrani tehdit edilen KDP kadroları arasında bulunuyor. PKK bu kişilere “PDK’ye oy verdiğinizi biliyoruz, hesap günü yaklaşıyor” tehdidinde bulundu.

Aynı gün 07511810590 numaralı telefondan Hisen Celal Midar adlı kişi aranak eğer seçmen kartı istendi. PKK istihbaratı tarafından aranan Hisen Şengal ve Duhok arasında şoförlük yapan biri. Kendisine eğer kartını vermezsen ve Kasım Keşko adlı kişi bir kez daha kazanmazsa artık Şengal’e gelmen ve şoförlük yapman engellenecek dendi. Ayrıca “sizin gibilerle hesaplaşacağız, hepiniz kaybedileceksiniz” dendi.

Oy verme merkezlerinde kameralar kapatıldı

PKK’nin Şengal’deki seçim çalışması sadece tehdit etmek değildi. Ayrıca seçim günü birçok hile yapıldı.
PKK özellikle Rojava ve Şengal arasındaki uzak köylerde oy kullanılan yerlerdeki kameraları kapatarak kendi silahlı üyelerini oy vermek merkezlerine koyarak oy veren herkesi tek tek kontrol etti ve oyların Kasım Keşko’ya verilmesi için halka baskı yaptı.

Yine Gir Azêr’de özel olarak bazı silahlı birimler gönderdi. Burada halkı korkutmak için oy vermek merkezlerinin etrafına yerleştirdi. Ve halka “eğer bu sandıklarda KDP’nin adayı birinci çıkarsa hepinizden tek tek hesap soracağız, hepiniz bunun bedelini ödeyeceksiniz” dendi.
Halk bu durumdan ürktüğü için çoğunlukla sandık başına gitmedi veya PKK’nin saldırılarından kurtulmak için aileden bir kişi sembolik olarak gidip PKK adayına oy verdi.

Eldeki bilgilere göre PKK’nin 4-5 yıl önce ortamın çok karışık olduğu dönemde Şengal’de kaybolmuş veya göç etmiş kişilerin kimliklerini kadroların ile yeniletti. PKK özellikle de bu kimlikler ile Irak ve Kürdistan bölgesnide birçok karanlık iş yapıyor. Seçimlerde bu kimlikleri kadrolarına vererek oy kullandırdı.

PKK’nin Şengal’deki varlığı çevresinde ekonomik çıkarlar için konulanmış birkaç aileye dayanıyor. Geri kalan halk ise korkutularak eylemlere ve kurumlara dahil ediliyor. PKK, büyük travmalar yaşamış ve hala çok ürken Şengal toplumu üzerinde şiddeti örtülü ve açık biçimde kullanarak halkı manipüle etmektedir. Bu durum IŞİD saldırıları sonrası kamplarda yaşayan Ezidilerin Şengal’e dönmesini engeliyor. Şengal 13 Kasım 2015 yılında Başkan Barzani tarafından yönetilen bir operasyonla çetelerden temizlenmişti. Fakat PKK ve Haşdi Şabi’nin silahlı yapıları Şengal’i eskisinden daha tehlikeli bir konuma sürüklediği için halk dönemiyor.

Diğer Haberler