PKK’nin Rojava’daki yasasında “Kürdistan” adı geçmiyor

PKK’nin Rojava’daki siyasi partiler yasasında “Kürdistan” adı geçmiyor ENKS, Rojava, PKK; KCK; TEWDEM; PYD

Rojava’daki yasasında  Kürdistan ismi geçmedi. Rojava’daki PKK yönetimi gün geçtikçe Rojava’daki Kürdistani kimliği küçültmek ve Kürt Kürdistan kelimelerini kanunlardan, resmi tartışmalardan çıkarmak için çaba harcıyor. PKK Rojava’da TEWDEM, PYD gibi örgütler aracılığı ile Rojava’yı Kürdistansızlaşmaya mahkum ediyor.  Son olarak da çıkarılan yasında benzer bir uygulama gerçekleşti.

PKK, Rojava’da herkesin uyması gereken yasası adında 134 maddelik bir açıklama yayınlandı.  Onlarca sayfa içinde ise tek bir Kürdistan adı geçmiyor. Siyasi gözlemciler “içinde Kürdistan adı geçmeyen bir yasa Kürt varlığını ret etmek anlamına geliyor” yorumunda bulundu.

Dün PKK’nin Rojava’daki seksiyon yapıları tarafından yayınlanan bildiride 134 madde yer alıyor. Yayınlanan ve adına açıklama denen bu maddelere toplumun değişik kesimlerinden değişik tepkiler geldi.  Çünkü yayınlanan sözde yasalar PKK’nin tek taraflı olarak topluma dayattığı kanunlar, bu kanunlar da toplumsal bir mutabakat yok, hiç kimsenin görüşü alınmamış, yasayı yazacak komite üyeleri halk tarafından belirlenmemiş ve önceden bir yazılan bir taslak üzerine de tartışma yürütülmemiş.

PKK’ye yakın kaynaklar hazırlanan partiler kanunun KCK’nin Hukuk Komitesi öncülüğünde toplanan bir gurup PKK kadrosu tarafından hazırlandığını belirtiyorlar. Yani Kanunun patenti PKK’den. Rojava halkının iradesini temsil edecek bir şey yok. Zaten yasanın adı da Kuzey- Doğu Suriye Bölgesi yasası.

Konuya ilişkin olarak ENKS Meclis üyesi Cidan Eli bir açıklama yaptı. Açılamada “Kanun denen şey PKK’nin kanunudur, PKK’nin Rojava’daki kantonları için hazırlanmış” dedi. Eli sözlerine şöyle devam etti: “Yasa meselesi halkın gündemine uğraşacakları bir şeyler koymak için ortaya atılmıştır. Her yıl böyle halkı oyalayacak onlarca konu ortaya atıyorlar. Son birkaç aydır da bu kanun-anayasa meselesi gündeme konuyor fakat bu yasa Kürtler için değil, Suriye içindir, Rojava için değil PKK içindir. Zaten bu yasada tek bir Kürdistan kelimesi geçmiyor bunun kendisi bile PKK’nin bir Kürdistan davası olmadığını ispatlamaya yeter.”

Diğer Haberler