Bugün Kamuran Ali Bedirxan’ın vefatının 45’inci yıl dönümü

Bugün Kamuran Ali Bedirxan’ın vefatının 45’inci yıl dönümü, Celalet Ali Bedirxan, Bedirxaniler, Hawar Dergisi, Roja Nu dergisi, Mela Mustafa Barzani

Kürt edebiyat, mücadele ve siyaset dünyasının önemli isimlerinden Kamuran Ali Bedirxan’ın hayatını kaybetmesinin üstünden 45 yıl geçti.

Kürdistan’ın önemli ailelerinden olan Bedirxanilerden olan Kamuran Bedirxan 21 Ağustos 1895 yılında İstanbul’da doğdu. Lise öğrenimini Galatasaray Lisesinde gördü. Yine İstanbul’da hukuk okudu ve doktorasını yaptı. Kürt Teali Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer aldı.

Kürt siyaseti kadar Kürt kültürü ve dili ile de ilgili oldu. Kürt aşiretlerini birleştirmek için abisi Celadet Ali Bedirxan ile beraber çaba sahibi oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarafından idame mahkum edildiler ve kaçmak zorunda kalırlar. Önce Avrupa’ya giderler. Kamuran Ali Bedirxan daha sonra Şam’a yerleşirler ve Kürt dili ile ilgili çalışmalarına devam ederler. Latin Alfebesini geliştirmek için önemli bir başlangıç yaptı. Hawar ve Ronahi dergilerinde makale, şiir ve yorumlar yazdı. Daha sonra kendisi Roja Nu adlı bir dergi çıkardı. Beyrut’a geçerek burada Kürt gençlerine Kürtçe okuma yazma dersleri verdi, bu gençleri örgütlemeye çalıştı.

1948 yılında Avrupa’ya yerleşti. Sorbonne üniversitesinde öğretim görevlisi oldu ve Kürtçe dil dersleri vermeye başladı.

Ölümsüz Barzani’nin Rusya’dan geri dönerek Güney Kürdistan’da başlattığı mücadeleyi yakından takip etti. Kürdistan’a gelerek kendisi ile de tanıştı. Ve Barzani mücadelesini desteklemek için Avrupa’daki çalışmaların temsilciliğini üslendi.  Daha o zaman Fransızca çekilen programlara ve belgesellere katıldı. Kürt mücadelesini dünyaya tanıtmaya çalıştı.

Kürt düşünsel ve edebiyat dünyasına büyük katkıları oldu. 6 Aralık 1978 yılında Paris’te vefat ettiği zaman arkasında birçok eser bıraktı.

Eserleri şunlardır: Kürt Alfabesi, Benim Alfabem, Şeriat Dersleri, Seçilmiş Metinler, Okumaya Başlarken, Kürtçe Dilbilgisi, Anadili, Kürtçe Sözlük, Kürtçe Okuma, Kuran Tefsiri, Hayyam’ın Dörtlükleri, Proverbes Kurdes – Kürt Atasözleri, Kürtçe Şiirler, Der Adler Von Kurdistan, Aydınlık Karı, Kürtçe Şiirler (Fransızca çeviri), Kürtçe Gramer (Türkçe açıklamalı).

Diğer Haberler