Irak Petrol Bakanlığı, hükümetin Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihraç edilmesi konusunda ciddi olduğunu ve ayrıca Kürdistan Bölgesi Hükümetinin petrol şirketleriyle imzaladığı sözleşmelerle ilgili hukuki, teknik ve mali sorunların çözümü için her türlü çabayı gösterdiğini açıkladı.
Irak resmi haber ajansına açıklamalarda bulunan Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asim Cihad, Kürdistan petrolünün Ceyhan Limanı üzerinden ihraç edilmesi konusunda Bağdat hükümetinin ciddi olduğunu söyledi.
Sözcü Cihad, “Hükümet Kürdistan Bölgesi’nin uluslararası şirketlerle imzaladığı sözleşmelerle ilgili hukuki, teknik ve mali sorunların çözümü için de ciddi çaba sarf ediyor. Çünkü bu sözleşmeler Irak hükümeti veya Petrol Bakanlığı’nın yaptığı sözleşmelerden farklıdır. Dolayısıyla bu sözleşmelerin hukuki şeklinin değiştirilerek Petrol Bakanlığı’nın yaptığı sözleşmelere uygun hale getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bu sorunların çözümünün petrol ihracatını hızlandıracak şekilde yasa ve yönergelere uygun olması gerektiğini vurgulayan Cihad, “Çünkü bütçe kanununa göre ihracat, tarafların mali haklarını da içermektedir. Irak hükümeti, petrolünün Türk limanı üzerinden ihracatını hızlandırmak için süreci yasal ve uygun bir şekilde düzenlemek konusunda ciddidir” diye konuştu.
Kürdistan’dan petrol ihracatı, Paris merkezli tahkim mahkemesinin aldığı kararın ardından 25 Mart tarihinde Türkiye tarafından askıya alınmıştı.
Bütçe taslağına göre Kürdistan Bölgesi’nin günde 400 bin varil petrol ihraç etmesi veya Irak Petrol Bakanlığı’na devretmesi gerekiyor. Petrol ihracatının askıya alınması ile yaşanan kaybın 8 milyar doları aştığı tahmin ediliyor.
Irak’ın son aylarda petrolden 7 milyar ila 9 milyar dolar arasında aylık gelir elde ettiğini aktaran Asim Cihad, “Bu gelir OPEC Plus ile koordinasyon sayesinde gerçekleşti ve bu koordinasyon devam edecek” dedi.