PKK’nin çocuk savaşçısına sosyal medyada tepki yağdı

PKK’nin çocuk savaşçısına sosyal medyada tepki yağdı

PKK’nin uzun yıllardır çocuk savaşçılarla Kürtlerin gündeminde. PKK, 40 yıldır çocuk savaşçıları Kürtlere kabul ettirmek için büyük bir mücadele veriyor. Bunun için de bir yandan toplu törenler düzenliyor, öte yandan da çocuk savaşçıları eleştirenleri hain ilan ediyor. Tüm çabasına rağmen PKK 40 yıldır çocuk savaşçı meselesine Kürtleri ikna edemedi. En son olarak da Rojava’da küçük bir kız çocuğunun gerilla olmak için söz verdiği görüntüler sosyal medyada büyük tepkilere yol açtı.

PKK’nin kuruluş yıl dönümünde Rojava’da yapılan bir etkinlikte 12-13 yaşındaki bir çocuğun gerillaya katılması sözü verdiği görüntüler Kürtler tarafından tepki ile karşılandı. Sahneye gerilla kıyafeti ile çıkan ve “gerillaya katılma sözü veren” kız çocuğunun yanında annesi olduğu iddia edilen biri de bulunuyor. Annesi kızının söz vermesinden sonra kızını öperek tebrik ediyor. Normalde 5 veya 6. Sınıfa gitmesi gereken kız çocuğunun gerilla olmak için söz vermesine Kürtler büyük tepki gösterdi.

Kürtler sosyal medyada PKK’nin çocukları ne için olduğu bilinmeyen bir savaşa sürüklediğini ve bunun bir suç olduğunu söyledi.

Rojava’da eskiden beri var olan bir uygulama

PKK daha 1990’larda bu “gerillaya katılma açıklaması” yapılmasını bir propaganda aracı olarak kullanıyor. Newroz vb kalabalık etkinliklerde çocuk ve gençler çıkarılarak söz verdiriliyor. Bir yandan çocuk böylesi büyük bir kalabalık önünde söz verdiği için artık iradesini teslim etmiş oluyor ve sözünden dönme şansı olmuyor. Öte yandan törendeki alkış, slogan vb ile diğer çocuklarda teşvik edilmiş oluyor. Yani aslında bu tür törenler bir kapan olarak kullanılıyor.

Aileler ayrıcalık sahibi oluyor

Tümü olmasa da az sayıdaki aileler de çocuklarının gerillaya katılması ile bazı ayrıcalıklara sahip oluyorlar. Özellikle de 2012 yılından sonra PYD’nin Rojava’da egemenlik ilan etmesi ile şehit ve gerilla aileleri ekonomik yardım, seçimlerde aday, görev ataması, fazla yardım vb birçok imtiyaza sahip oluyor. Bu nedenle de küçük bir gurup olsa bile çocuklarını katılıma teşvik ediyor. Veya bazı aileler kişilik bozukluğu olan, kontrol edemedikleri çocuklarını PKK’ye gönderiyorlar. Bu biçimde hem çocuğun sorumluluğundan kurtuluyorlar hem de imtiyazlara sahip oluyorlar.
Nitekim küçük kız çocuğunun annesi de sahneye çıkarak okul okuması gereken, hala anne ve babaya ihtiyacı olan kızını tebrik ediyor. Olayın daha önceden PKK kadroları tarafından organize edildiği de belli oluyor.

Savaşçı katılım yok

PKK son yıllarda büyük bir savaşçı krizi yaşıyor. Kuzeyden eskisi gibi katılım olmazken, diğer alanlarda da çok az miktarda katılım var. Ayrıca örgüttün çok sayıda kopuş yaşanıyor. Özellikle dağda ki ağır çatışma ve tünel ortamını kaldıramayan gerillalar fırsat buldukları gibi örgütten kopuyor. Ayrıca Rojava’dan da tüm engellere rağmen kopuş var. Yaşanan çatışmalardaki kayıplarda PKK’nin savaşçı krizini arttırıyor. Bu nedenle de PKK dağda merkezi bulanan “Devrimci Gençlik Örgütü) adı verilen yapılanmasına son bir yıl içinde savaşçı katılımı sağlamak için hedef koymuş durumda. PKK’ye yakın kaynaklar ciddi bir sakatlığı bulunmadığı sürece herkesin savaşçı olarak getirile bileceği talimatı verildiğini ve her Kürdistan parçasının önüne hedef konduğunu belirtiyorlar. Hatta bu konuda Kuzey Kürdistan’a dönük özel telegram gurupları oluşturulmuş. Bu guruplarda hiç tanımadıkları gençlere pasaport parası veriyorlar. Bu gençler sınırı geçtikten sonra Süleymaniye veya Metina gibi alanlara yönlendiriliyor ve daha sonra da gerillaya götürülüyor.

PKK’nin 1990’lardan bu yana ilk kez bu kadar ağır bir savaşçı krizi yaşadığı belirtiliyor.

PKK’nin elindeki tek silahı gösteri-propaganda-müzik-halay

PKK bu yıl 27 Kasım kutlamalarına büyük önem verdi. Özellikle de 2015 yılı hendek savaşlarından sonra büyük bir hezimet yaşayan ve Kuzey Kürdistan’daki dağlar, Rojava’da Efrin, Serekaniye şehirleri, Güney Kürdistan’da ise Medya Savunm Alanı dediği tüm yerleri Türk devletine bırakan PKK abartılı kutlamalar ve etkinliklerle bu durumun üstünü örtmeye çalışıyor. PKK’nin son dönemdeki eylemlerinin tümü kendi kitlesine propaganda yapmak üzerine kurulmuş. Bunun için de 27 Kasım kutlamalarına özel bir önem verdi. Hatta Rojava’da kutlamalara katılmayanları tehdit etti.

PKK’nin özellikle de halay, müzik vb etkinliklerle çevresine insan topladığı ve bu görüntülerle yaşadığı krizi örttüğü genel olarak kabul edilen bir düşünce.

Diğer Haberler