Irak, Eyalet seçimlerinde Haşdi Şabi gölgesi: Seçmen kartları halktan zorla toplanıyor

Irak, Eyalet seçimlerinde Haşdi Şabi gölgesi: Seçmen kartları halktan zorla toplanıyor, PKK; Haşdi Şabi, Şengal, Zumar Ninova, Irak seçimleri 10 Ekim 2021

Aralık ayında Irak’ta Eyalet seçimleri yapılacak. Fakat seçimler Haşdi Şabi’nin gölgesi altında gerçekleşiyor. Özellikle de Ninova eyaletine bağlı Zumar ve Şengla bölgelerinde çok karanlık oyunlar ve pazarlıklar dönüyor.

Haşdi Şabi ve PKK 10 Ekim 2021 tarihinde yapılan seçimlerde Zumar ve Şengal’de büyük bir hezimet yaşamışlardı. Tüm sahte oylar ve KDP adaylarının engeline rağmen KDP üç sandalyeyi kazanmıştı. Bu kez Haşdi Şabi ve PKK halkın gönüllü vermediği oyu para karşılığı, tehdit ve zorla almaya çalışıyor.

Haşdi Şabi’nin Şii milisleri, Ninova Eyaletindeki seçimler için biyometrik oy kartlarını toplamaya başladı. Haşdi Şabi kendi üyelerinden ve bölge sakinlerinden zorla seçmen kimliklerini topluyor.

Darka Mazi’nin kaynakları, Ninova vilayetinde eyalet meclisi seçim kampanyasının başlamasıyla eş zamanlı olarak Haşda Şabi’nin, halkı kandırarak veya maddi şeylerle ikna ederek biyometrik kartlarını aldığını bildirdi.  Haşdi Şabi bazı yerlerde ise seçmen kartlarını toplamak için halkı tehdit ediyor, örneğin  her Haşdi Şabi üyesi 10 kart getirmek zorunda, aksi halde Haşda Şabi saflarından atılacak, maaşı kesilecek.

Edindiğimiz bilgiye göre Haşda Şabi komutanlığı, Ninova ve ilçe sakinlerine, kendilerine 100 oy kartı veren herkesin resmi olarak Haşda saflarında kadrolu yer verecek.

Kaynaklarımız ayrıca Haşdi Şabi’nin kartı kendisine veren her bireye 50 bin dinar para vermeyi vaat ettiğini de duyurdu.

Haşdi Şabi’nin seçimlere böylesi mafyavari yöntemlerle müdahele etme çabasının ardında elbette ki Zumar ve Şengal gibi Kürdistani bölgenin parçası olan alanları kendi denetiminde tutmak istemesi ile de yakından alakalı. Haşdi Şabi’nin Ninova’da bir kitlesi yok. Fakat bölgede yoksulluk ve yıkım had safhada. Bu nedenle seçimlerde halkın bu zayıf noktasını kullanmak ve bölgedeki kara düzeni devam ettirmek istiyorlar.

Ayrıca Haşdi Şabi Zumar ve Şengal’de hükümetin ve Göç Bakanlığının bölgede vermesi gereken normal yardımı kendi adayları adına dağıtıyor.

Kasım ayının abşından bu yana Haşdi Şabi’nin 74’üncü Taburu Şengal’de kendi ve PKK’nin ortak adayları adına şu ana değin 14 kamyon malzeme dağıttı. Bu malzemeler normalde hükümetin Ezidiler için vermesi gereken malzemelerdi.  74’üncü tabur kendi adayları idan Şivan Şex Kalu adına dağıtıyor.

Bu da gösteriyor ki Şengal ve Zumar bölgesinde PKK ve Haşdi Şabi halkın gerçek iradesinin sandığa yansımaması için büyük bir çaba sarfedecek.

Diğer Haberler