Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani üst düzey İngiliz askeri heyeti ile yaptığı görüşmede, Gazze’deki çatışmaların bölgeye yayılma tehlikesine işaret ederek “Irak her türlü savaştan uzak durmalıdır” uyarısında bulundu.
Kürdistan Bölgesi Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Başkan Neçirvan Barzani İngiltere Kuzey Afrika ve Orta Doğu Kıdemli Askeri Danışman Mareşal Martin Sammy Sampson ve berberindeki heyeti kabul etti.
“Gazze’deki çatışmaların bölgeye yayılma tehlikesi var”
Açıklamaya göre görüşmede, bölgedeki son gelişmeler, Gazze’deki savaşın nedeni ve olası sonuçları ele alındı.
Başkan Neçirvan Barzani, “Durumun tırmanması ve yayılması tüm bölge için bir tehdit oluşturuyor, bu nedenle Irak’ın her ne şekilde olursa olsun savaştan kaçınması ve uzak durması gerekiyor. Savaşlar hiçbir sorunun çözümü olamaz, tek çözüm barıştadır” ifadelerini kullandı.
Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre Irak’taki son durumda ele alındığı belirtildi. Her iki tarafın da Irak’ta siyasi ve güvenlik açısından barış ile istikrarın korunması ve tüm tarafların sorumlu davranması gerektiği konusun da hemfikir olduğu kaydedildi. Ayrıca Irak’a yönelik her türlü tehdide karşın koalisyon güçleri ve diplomatik elçilerin korunması gerektiği vurgulandı.
“Terör hala Irak’ın güvenliği için gerçek bir tehdit”
Toplantının bir başka bölümünde ise Kürdistan Bölgesi Başkanı ve İngiliz askeri heyeti “terörizmin” Irak için hala gerçek bir tehdit olduğu konusunda aynı fikirde olduğu kaydedildi.
Açıklamada, “Görüşmenin bir diğer başlığında her iki taraf da terörün hala Irak’ın güvenliği ve istikrarı için gerçek bir tehdit olduğu, dolayısıyla Irak ile Kürdistan Bölgesi’nin hala desteğe ihtiyacı olduğu konusunda mutabakata vardı” ifadesine yer verildi.
Bu konuda Mareşal Sampson sözlerine “Birleşik Krallık, uluslararası koalisyon çerçevesinde Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne bağlılığını taahhüt etmektedir” dedi.
Kürdistan Bölgesi’ndeki iç siyasi durum ve KYB ile KDP arasındaki son görüşmeler de toplantıda ele alınan diğer gündem konuları arasında yer aldı. İki parti arasındaki görüşmelerin olumlu bir gelişme olduğu kaydedildi.