Horasan: İran rejimi Kürt kıyafeti giyilmesini yasakladı

Horasan: İran rejimi Kürt kıyafeti giyilmesini yasakladı

İran devleti, Horosan’da yaşayan çok sayıda kişiye Kürt kıyafeti giymenin yasak olduğunu bildirdi.  Ayrıca, Horasan’daki Kürt vatandaşların çeşitli etkinliklere Kürt kıyafeti ile katılmasını engelledi ve kıyafet giyen çok çok sayıda Kürt aktivist ve sanatçıyı çağırıp sorguya çekti.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün yayınladığı  rapora göre, son dönemde Kuzey Horasan ve Razavi Horasan vilayetlerindeki İran güvenlik kurumları başta sanatçılar olmak üzere Kürt kıyafetleri giyen Kürtleri merkezlere çağırarak tehdit ediyorlar. Açık bir biçimde, Kürt kıyafetleri giymenin yasak olduğunu söylüyorlar.

Hengaw’ın edindiği bilgiye göre, İran istihbarat teşkilatı bu konuda yakın zamanda Qochan, Bojnoord, Shirvan, Esfaran ve Darehgaz şehirlerindeki bazı Kürt sanatçı ve aktivistleri çağırarak Kürt kıyafeti giymelerinin kendileri için iyi olmayacağı söylendi.

Çağrılan bir sivil aktivistin bildirdiğine göre İran güvenlik kurumları uyardıkları kişilere “Kürt kıyafetleri giymeleri halinde Kürt siyasi partilerine üyelik ve iş birliği suçlamasıyla haklarında dava açılacağı” tehdidinde bulundu.

Geçtiğimiz yıllarda Horasan Kürtleri, sivil ve kültürel aktivistlerin de yardımıyla Kürt kıyafetleri giymeye teşvik edilmişti.

Kuzey Horasan ve Razavi Horasan’da ataları Safeviler döneminde Hoy, Mako, Urmiye vb. sınır bölgelerinden Türkmenistan ve Afganistan sınırlarına taşınan yaklaşık iki milyon Kürt nüfusu yaşamaktadır.

Diğer Haberler