Zebari: Irak Federal mahkemesi yasal değil ve kararları siyasidir

Zebari: Irak Federal mahkemesi yasal değil ve kararları siyasidir

Kürt siyasetçi Hoşyar Zebari, Irak Federal Mahkemesi’nin anayasaya aykırı olduğunu ve kararlarının siyasi olduğunu belirtti.

Kürt siyasetçi Hoşyar Zebari, sosyal ağ “X”teki hesabında şunları yazdı: “Daha önce de söyledik ve yine söyleyeceğiz, Federal Mahkeme anayasaya aykırıdır ve adalet ve hakkaniyet adına verdiği kararlar ise iç ve dış siyasi hesaplara göre verilmektedir.”

Zebari mesajında, “Şimdi anayasaya uygun bir mahkeme kurulması için yeni bir yasa çıkarmanın zamanı geldi, çünkü Federal Mahkeme hükümeti ve parlamentoyu aşıyor.” dendi.

Hoşyar Zebari ayrıcu şunu sordu: “Kuvvetler ayrılığı ilkesi nerede?”

14 Kasım’da Federal Mahkeme, Muhammed Helbusi ve Leys Dilami’nin Irak parlamentosundaki üyeliklerine son verdi ve bu kararla Halbusi, Meclis Başkanlığı görevinden de uzaklaştırıldı.

Irak Yüksek Mahkemesi Irak’taki en yüksek yargı makamıdır ve bu mahkemenin görevi anayasaya ilişkin anlaşmazlıkları çözmektir. Bu mahkeme 2005 yılında bir bakanlık kanunuyla kurulmuş olup merkezi Bağdat’tadır. Şu ana verdiği kararlar ile ülkeyi sürekli kaosa sürüklemiş ve adil olmayan İran ve şii siyasetinin çıkarlarını koruyan kararlar almıştır.

Diğer Haberler