Hamas ve İran destekli milisler Captagon kullanıyor

Hamas ve İran destekli milisler Captagon kullanıyor

Washington Post’un hazırladığı bir haberde Hamas savaşçıları  ve İran destekli milislerin büyük çoğunluğu  Captagon uyuşturucusunu kullanıyor. Özellikle de çatışma zamanları kullanımın arttığı belirtildi.

Washington Post uyuşturucunun hem militanları saldırmaya teşvik ettiğini ama daha da önemlisi ticaretinin yapıldığını bildirdi. Özellikle Suriye rejiminin kontrol ettiği noktalar uyuşturucu için önemli merkezler haline geliyor. Ayrıca İranlı milisler için önemli bir gelir kaynağı haline geldiği de belirtildi.

Captagon kullanan bireylerde öfori, cesaret durumunu artırdığı için kişiler düşünmeden kendilerine ve çevrelerine zarar vermekte, korku hissini duymamaktadır. Kimi zaman depresyonun belirtilerinden kurtulmak için bu madde tercih edilmektedir. Kullanım sonrasında enerjide ve psikomotor hareketlerde artış görüldüğü için bu durumdan haz alınmaktadır. Ek olarak Captagon uyku ihtiyacını azalttığı için, yaklaşık 2 gün uyku ihtiyacı hissetmemelerine yol açmaktadır. Başta masum gibi görünen ilaç zamanla bağımlılığa yol açmaktı.

Captagon şu anda özellikle Ortadoğu ve Asya’da gittikçe yaygın kullanılıyor. Dağıtım merkezi ise Suriye. Gazete, Suriye rejiminin aynı zamanda Lübnan Hizbullah’ı ve İtalyan mafyası aracılığıyla Captagon haplarını AB ülkelerine kaçırdığını da belirtiyor.

Washington Post, uyuşturucu tehdidinin Körfez ülkelerini Suriye ile ilişkileri normalleştirme konusunda acele etmeye zorladığını, dolayısıyla Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın artık hapı bölgedeki güvenliği baltalamak için kullanmadığını söyledi

Diğer Haberler