YNK Genel Başkanı Talabani gizlice Tahran’a gitti

YNK Genel Başkanı Talabani gizlice Tahran’a gitti

YNK Genel Başkanı Bafel Talabani’nin Tahran’a gizli bir ziyaret gerçekleştirdiği bilgisi öğrenildi. Talabani’nin ziyaretinde kendisine YNK içinden yöneticiler ise eşlik etmedi.

YNK Genel Başkanı Bafil Talabani İran’ın başkenti Tahran’a gizli bir ziyaret gerçekleştirdi. Ziyaretin gizli tutulduğu, Bafil Talabani’nin YNK yönetiminden kimsenin eşlik etmediği sadece kendi aile çevresinden bilenen bazı isimlerin yer aldığı belirtiliyor.
Talabani’nin ziyaretinin temel amacının ise Irak’ta 18 Aralık’ta yapılacak il Genel Meclisi seçimleri olduğu belirtildi. Bu seçimlerde Kürdistan Bölgesi dışında kalan tartışmalı Kürt bölgeleri seçimlerin sonuçları açısından oldukça önemli. Özellikle de Kerkük’te ki durum oldukça kritik. Kerkük’te 18 yıldır seçim yapılmıyor. Yani 2005 yılından bu yana ilk kez seçim olacak.

2005’teki il meclisi seçimlerinde, KDP ve KYB’nin öncülüğünü yaptığı “Kardeşlik Listesi”, Kerkük il meclisindeki 41 sandalyenin 26’sını aldı ve ayrıca valilik makamını da kazanmıştı.

Bafil Talabani’nin Kerkük için İran’dan destek istediği ve 2017 yılında yapılan Kerkük’teki teslimiyet anlaşmasını yenilemek istediği belirtiliyor. YNK’nin seçimlerde Kerkük’te oylarının önemli oranda azıldığı belirtiliyor.

Özellikle 2017 yılında Kerkük’ün Haşdi Şabi, İran Pasdarları öncülüğünde Irak ordusu tarafından işgal edilmesinden sonra YNK Kerkük’te önemli oranda kan kaybetti. Daha sonra da YNK içinde yaşanan sorunlar YNK’nin düşüşünü arttırdı. YNK şu anda KDP’nin Kerkük’te seçim çalışması yapmasının engellenmesini istiyor. Ancak bu biçimde Kerkük ve çevresinde Kürtlerden alacağı oyun düşüşünü engelleye bilir. Ayrıca Bafil Talabani’nin eğer Kerkük seçimlerinde önemli bir yere sahip olurlarsa il meclisinde İran çıkarları ile çatışmama konusunda söz vereceği de belirtiliyor.

Diğer Haberler