Irak: Şii vekiller, ABD’nin Bağdat’taki büyükelçiliğinin kapanması için imza topluyor

Irak Parlamentosunda Şii vekiller, ABD'nin Bağdat'taki büyükelçiliğinin kapanması için imza topluyor

Irak Parlamentosunda bir grup Arap milletvekili İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına karşın Bağdat’taki ABD büyükelçiliğinin kapatılması ve personelinin sınır dışı edilmesinin Parlamentoda kapalı oturumla görüşülmesi için  imza topluyor.

Irak Parlamento Başkanlık Divanına sunmak üzere bir grup  milletvekillerinin imzaladığı dilekçeye göre, ABD’nin Irak büyükelçisinin sınır dışı edilmesi, büyükelçiliğin kapatılması ve İsrail’i destekleyen ülkelerle diplomatik ilişkilerin askıya alınması konusunu görüşmek üzere acil kapalı toplantı yapılması çağrısında bulunuluyor.

Konu hakkında Rûdaw’a konuşan Irak Parlamentosu Yasa Komisyonu Üyesi Dara Sêkaniyani “Toplanan imzadan haberdarız. Ancak resmi olarak imzaya katılmamız için şu ana kadar herhangi bir teklif almış değiliz” dedi.

Dilekçeyi tamamı Arap ve çoğunlukla Şii olan 30’dan fazla Iraklı milletvekili imzaladı.

Irak Parlamentosunun içtüzüğünün 28. maddesine göre olağanüstü oturum için 50 milletvekilinin talepte bulunması gerekiyor.

7 Ekim 2023’te Hamas, İsrail’e karşı Aksa Fırtınası Operasyonunu başlattı. İsrail roket saldırıları ve Gazze Şeridi’ni abluka altına alarak karşılık verdi ve çatışmalar devam ediyor.

Çatışmalar sonrası İsrail’in Gazze’ye yönelik hava saldırıları başkent Bağdat’ta protesto edilmişti. Protestoların şiddet olaylarına dönüşmesi ardından ABD Irak’taki vatandaşlarına ülkeden çıkma çağrısı yapmıştı.

Irak’taki Şii Sadr Hareketinin lideri Mukteda es-Sadr ABD’nin İsrail’e verdiği destekten dolayı ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinin kapatılması çağrısında bulunmuştu.

Diğer Haberler