Qamişlo: Kadınlar hizmet yetersizliğini protesto için eylem yaptı

Qamişlo: Kadınlar hizmet yetersizliğini protesto için eylem yaptı

Rojava’nın Kamişlo kentinde onlarca kadın alt yapı hizmetlerindeki yetersizliği protesto için eylem yaptı.

Rojava’da  yaz ayı boyunca başta elektrik olmak üzere pek çok hizmet alanında büyük yetersizlikler yaşandı. Son olarak da Türk devletinin elektrik santrallerini vurması nedeni ile yaşanan yetersizlikler had safhaya çıktı. Son 20 gündür şehirde ciddi bir elektrik sorunu yaşanıyor. Bunun için kadınlar da sokağa çıkmak zorunda kaldı.

Eylemci Kadınlar elektrik olmayınca evde hayatın durduğunu belirterek soruna acil çözüm çağrısı yaptılar. Ayrıca sadece elektrik konusunda değil, su, tüp, akaryakıt, ekmek, çöp toplama sisteminde de büyük yetersizliklerin olduğu belirtiliyor. Kadınların eylemlerine rağmen PYD yönetiminden her hangi bir açıklama yapılmadı. Daha önce akaryakıta yapılan yüzde 400 zammı protesto için sokağa çıkan kişileri PKK tehdit etmişti.

Halkın imkanları PKK kadroları için kullanılıyor

Qamişlo’da halk yönetimin elindeki imkanları eşit kullanmadığını belirtiyor. Özellik le de PKK kadrolarının olduğu merkezlerde 24 saat jeneratörün çalıştığı, elektik lambalarının açık olduğu yine sularının sürekli olarak aktığını belirtiyorlar. Halka göre halkın malı yönetime yakın kişiler, yönetim kurumları ve PKK kadroları için kullanılıyor.

PKK’nin son Kandil ve Gare bombardımanından sonra pek çok kurumunu Rojava’ya taşıdığı ve Rojava’da aşırı bir kadro birimi olduğu belirtiliyor. Halka göre neredeyse her mahallede üçten az olmamak üzere kadroların evleri var. Bu evler çevresine göre aşırı lüks yaşıyor. Yine PKK kadrolarının hayat standartlarının halkın çok üstünde olduğu belirtiliyor. Neredeyse her PKK Yöneticisinin özel bir pikap tipi aracının ve şoförünün olduğu belirtiliyor. Kadroların bu hayat tarzı halkta büyük tepkiye yol açıyor.
Halka minnet ve zorla eyleme götürme

Halk PYD yönetimine yaptıkları her eleştiri karşısında kendilerine “şehitler var siz ekmek soruyorsunuz, siz ajansınız” diyerek tehdit ettiği de gelen bilgiler arasında. Halkın kadroların hayat tarzını eleştirileri karşısında da “sizin için öleeceğiz daha ne istiyorusunuz” gibi cevaplar verildiği belirtiliyor. Halkın çekindiği için kadroların yaşam tarzını eleştiremediği sadece kendi arasında gizli gizil konuştuğu belirtiliyor.

Ayrıca kadrolar büyük zorluklar içinde yaşayan halkı eylemlere tehditle götürüyor. Özellikle de Öcalan için yapılan eylemlere mahallede adına komün temsilcisi denen PYD – TEWDEM ile koordineli çalışan kişilerin halka “eyleme gelmezseniz size erzak yardımı yapılmaz” vb sözlerle tehdit ettiği ve halkın eylemlere çaresizlikten gittiği belirtiliyor.

Diğer Haberler