Papa Francis Keldani Kilisesi Başpiskoposu Sako’yu kabul etti: Gündem Irak’ın Hristiyanlara dönük politikası

Papa Francis Keldani Kilisesi Başpiskoposu Sako’yu kabul etti: Gündem Irak’ın Hristiyanlara dönük politikası

Papa Francis Keldani Patriği Luois Sako ile Vatikan’da görüştü. Görüşmenin sonuçlarına ilişkin basına resmi açıklama yapılmadı. Fakat ana gündemin Irak’taki Şii iktidarın Hristiyanlara dönük parçalama girişimi ve Haşdi Şabileştirme siyaseti ve Hristiyanların Irak’ta karşı karşıya olduğu baskılar olduğu düşünülüyor.
Karnidal Louis Sako 21 Temmuz’da Irak Cumhurbaşkanı’nın kendisi hakkında aldığı kararı protesto ederek Kürdistan Bölgesi’ndeki bir kilisede çalışmalara devam edeceğini duyurdu.

Irak Cumhurbaşkanı Abdullatif Reşid, Babiliyyun Hareketi lideri Reyyan Keldani ile Irak Keldani Katolikleri Patriği Louis Rafael Sako arasında yaşanan tartışmanın ardından 2013 tarihinde eski Cumhurbaşkanı Celal Talabani döneminde çıkan 147 sayılı cumhurbaşkanlığı kararnamesini iptal ederek Keldani Kilisesi Patriği Luois Sako’yu görevinden azletti. Reyan Keldani Haşdi Şabi ile ilişkileri olan ve hem mecliste hem de askeri güçler içinde Haşdi Şabi ile ittifak halindeki bir güç. Direk olarak İran’la ilişkileri olduğu da gelen bilgiler arasında.  Louis Sako’nun Süryani toplumunu Irak’taki iç çatışmalardan uzak tutan ve siyasi gurupların uzantası haline getirilmesine karşı çıkan tutumları Haşdi Şabi içinde yer alan Reyyan Keldani ve Haşdi Şabi tarafından tepki ile karşılandı. Çünkü Hristiyan toplumunu Haşdi Şabi içinde tutmak istiyorlardı.

Bunun üzerine Louis Sako hakkında Şii Irak güçleri harekete geçti. Önce görevden azledildi daha sonra da hakkında dava açıldı. Ve mahkemeye gelmez ise tutuklanarak getirilmesi yönünde karar çıkarıldı.
Tüm bu süreçler devam ederken daha önceleri Reyan Keldani’nin Babilyon güçleri içinde yer alan Selwan Momika adlı kişi isveç’in başkenti Stokholm’de Kurani Kerim yaktı.

Ayıca Reyan Keldani’nin sürekli olarak ele geçirmeye çalıştığı Hamdaniye’de bir düğünde yangın çıktı, yangında yüzden fazla insan hayatını kaybetti. Hamdaniye sakinlerin yangının normal bir yangın olmadığını ve Hrıstiyanlara dayatılan siyasetle alakası olduğu Süryani topluma karşı bir özel savaş yürütüldüğünü düşünüyorlar.

Louis Sako Iraklı Hristiyanların böylesi sıkışık ve parçalanmış olduğu bir dönemde Vatikanı ziyaret ediyor. Sako, Irak’ın Hristiyanlara yapmış olduğu hataları telafi etmemesi durumunda konuyu uluslararası topluma götüreceğini söylemişti.

Diğer Haberler