YNK ve PKK’nin Kerkük’te utanç verici ihaneti: Araplarla beraber KDP’ye saldırıyorlar

YNK ve PKK’nin Kerkük’te utanç verici ihaneti: Araplarla beraber KDP’ye saldırıyorlar

 KDP’nin Kerkük’teki 30 merkezini yeniden açma kararı Kürt karşıtı cephede büyük tepkiye yol açtı. Haşdi Şabi, Türkmenler ve ithal Araplar Kerkük’ü asimile etme ve Kürt kimliğini zayıflatma amaçlı siyasetlerinin KDP’nin gelişi ile beraber sekteye uğrayacağından korkuyorlar ve buna karşı bir eylem düzenlediler.

Eskiden KDP’nin Kerkük Merkez Çalışma Alanı olan  ve şimdi Ortak Operasyonlar Komutanlığı olarak kabul edilen yerin önünde ithal Araplar bir oturma eylemi gerçekleştirdi. Eylemi yapanların sayısı 30 ve 40 civarında. Bu kişilerin büyük çoğunluğu ise 2017 Ekim Kerkük ihaneti sonrasına dışardan getirilmiş Araplar. Hepsi Kürt düşmanı ve Kürtlerin Kerkük ve çevresindeki köylerindeki ekinlerini çok defa ateşe verdiler, Kürt çiftçileri engellemek için Irak ordusu ile beraber Kürtlere saldırdılar.

Kürt düşmanı bu guruptan daha fazla KDP’nin dönmesine tepki gösteren bir iki gurup daha var. Bunlarda YNK ve PKK.  Her iki yapı zaten Kerkük ve Germiyan hattında beraber hareket ediyorlar.  KDP’nin Kerkük’e dönmesi ikisinin de ipliğini pazara çıkaracağı için iki tarafta ithal Araplardan daha büyük tepki gösterdi KDP’nin dönüşüne.

PKK medyasından utanmazlık

Özellikle PKK medyası hiç utanmamış KDP gelmesin diye çadır açan Arapların eylem yerine koşmuş, “Kerkük halkı KDP’nin gelişine tepki gösterdi” diye manşet atıyor. Oradaki Kerkük halkı değil Kürtlerin celladı olmak için can atanlardır. PKK Kürt düşmanlarını masum yurttaşlar olarak gösteriyor.

PKK’nin Süleymaniye’de yayın yapan Rojnews adlı haber sitesi bu olayların başını çekiyor. Rojnews’e göre eylem yapan halk “KDP bizlere karşı suç işledi ve hakkında soruşturma başlatılması gerekiyor” diyormuş. KDP’nin suçu ise Kürtlerin kendini yönetmesini halkın Referandumuna sunmak.
Elbette bu PKK medyasının ilk utanç verici yazısı değil. Daha öncede PKK kadrolarından Seyit Evran adlı bir medya çalışanı “Bağdat Mesut Barzani’yi tutuklamalı” demişti.

PKK medyasının Kerkük konusundaki çizgisi utanç verici ve iğrenç bir ihanete tekabül ediyor.

PKK, KDP karşıtı gösteriler için Tevgera Azadi’yi görevlendirdi

Ayrıca yerel bilgiler PKK’nin Tevgere Azadi’nin Süleymaniye Bürosunda hareketlilik olduğunu KDP’nin dönüşüne karşı eylem planı hazırladıkları belirtiliyor. Tevgere Azadi’nin diplomasi birimi üyelerinden Hiser Kerkük’i adlı kişinin bir gurup Arap ile beraber kurdukları Halk birliği adlı bir gurup ile görüştüğünü ve ortak eylem yapmak için çağrı yaptığıda gelen bilgiler arasında. Fakat Tevgere Azadi Kürtlerin tepkesini çekmemek için tüm bu gösterileri alttan alta örgütlediği belirtiliyor.

YNK, 16 Ekim Kerkük ihanetinden sonra yine ihanetçi çizgide

YNK’nin durumu ise daha vahim. YNK Kerkük ve Bağdat’ta KDP’nin gelişini engellemek için diplomasi yapıyor. Bugün de bir bildiri yayınlayarak “KDP’nin Kerkük’e gelişi Kerkük halkı için sorun yaratıyor” dedi. 2017 Kerkük ihanetinden bu yana Kerkük’teki hak ihlalleri için bir şey yapmayan, Kürt gençlerini Haşdi Şabi safların teşvik eden YNK KDP’nin gelişini kendisi için sorun görüyor.

KDP’nin Kerkük’e gidişi elbetteki sonbaharda yapılacak olan Irak Eyalet Meclis seçimlerini de etkileyecek. Kerkük ihanetinden sonra Kerkük halkı YNK ve PKK’nin Haşdi Şabi ile kol kola olduğunu gördü, şimdi KDP’nin gelişi YNK ve PKK’nin parçası olduğu Kerkük oyununun biraz daha bozacak.

Diğer Haberler