Başkan Neçirvan Barzani’nin uzlaşmaya bakışını anlatan “Barışa Giden Yol Haritası” kitabı çıktı. Cevad Kadir tarafından hazırlanan kitap için Erbil’de tanıtım programı düzenlendi.
Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin Kürdistan Bölgesi ve Irak’ta istikrar ve uzlaşmaya yönelik görüş ve stratejisini konu alan “Barışa Doğru Bir Yol Haritası” (The Roadmap To Peace) kitabının tanıtımı için başkent Erbil’deki Rotana Otel’de bir program düzenlendi.
Cevad Kadir tarafından hazırlanan kitapta, Kürt sorunu ve Irak’a dair konularda uzman olan 12 araştırmacının Neçirvan Barzani’nin barış ve uzlaşmaya dair görüşleri hakkındaki analizlerine yer veriliyor.
“Barışa Giden Yol Haritası”
Programda konuşan yazar Cevad Kadir, kitabın içeriğinden ve hazırlanma sürecinden bahsetti. Kadir, kitabın Irak ve bölgedeki krizler hakkında yazan yerli ve yabancı akademisyenlerin projesi olduğunu ve Neçirvan Barzani’nin Irak ve Kürdistan Bölgesi’nde barış ve istikrara yönelik yol haritası hakkındaki görüşlerini içerdiğini söyledi.
Kitapta görüşlerine yer verilen tüm yazarların hayatlarını uzun yıllar yurtdışındaki bilimsel ve akademik merkezlerde Kürt davasının incelenmesine adadıklarını belirten Kadir, “Bu yazarların ‘Barışa Giden Yol Haritası’ kitabındaki ortak noktası, Kürdistan Bölgesi Başkanı’nın Irak ve Kürdistan Bölgesi’ndeki istikrar ve barış meselesine ilişkin görüşlerine doğrudan destek vermeleridir” dedi.
Kadir, “Bu yazarlar, bir devlet olarak Irak’ın son 100 yıllık tarihinde Kürdistan Bölgesi’nin hiç bu kadar tehdit altında olmadığı konusunda Kürdistan Bölgesi Başkanı ile tamamen aynı fikirdeler. Erbil ile Bağdat arasındaki yeni anlaşmanın, Irak ve Kürdistan Bölgesi için tarihi fırsatlara yönelik tehditleri ortadan kaldırabileceği konusunda hemfikirler ki Başkan, Bağdat’ı Kürdistan Bölgesi’nin stratejik derinliği diye nitelendiriyor” şeklinde konuştu.
Kitabın Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin enerji, gelir ve anayasal haklar konusunda yeni bir krizle karşı karşıya kaldığı bir dönemde hazırlandığına dikkati çekerek, her iki tarafı da etkileyen krizler hakkında Neçirvan Barzani’nin geçmişte dile getirdiği öngörü ve endişelerin de kitapta yer aldığını belirtti.
Neçirvan Barzani’nin Kürdistan’a uluslararası destek sağlamada konusundaki rolü
Program kapsamında Kürdistan Araştırma ve Kalkınma Enstitüsü Direktörü Narin Akrayi’nin moderatörlüğünde bir panel düzenlendi. Panele katılan Başkanlık Ofisi Parlamento İşleri Danışmanı Omer Nuredddini, Kürdistan Bölgesi Başkanı eski Danışmanı Dr. Halid Salih, akademisyen Dr. Zana Kurde, Missouri Üniversitesi’nde Orta Doğu Politikaları Profesörü Dr. David Romano ve akademisyen David Fabrice Blanche, “Barışa Giden Yol Haritası” kitabı üzerine tartıştı.
Panelde konuşan Omar Nureddini, Neçirvan Barzani’nin Kürdistan Bölgesi’nin statü sahibi olmasına giden yolda aktif bir rol oynadığını, Raperin’e (1991’deki Büyük Ayaklanma) öncülük ettiğini ve Irak rejimiyle müzakerelerde yer alan siyasi isimlerden biri olduğunu söyledi.
Nureddini, “Neçirvan Barzani, özellikle BM Güvenlik Konseyi’nin 688 sayılı Kararı’nın kabul edilmesinden sonra Kürdistani Cephe’nin kendi iç güvenliğini ve Kürdistan’da sınırlarını koruyabileceği konusunda Kürdistan Bölgesi’ndeki güçleri ikna etmek adına önemli bir rol oynadı. Yine Kürdistan Bölgesi’ne askeri desteği siyasi desteğe dönüştürmek adıma önemli işler yaptı” dedi.
Nureddini, “Başkan Neçirvan Barzani, hem Kürdistan Bölgesi hem de Irak ve Ortadoğu için her zaman herkesin kendisini içinde bulduğu, herkesin istek ve taleplerini yansıtan bir barışın tesis edilmesi ilkesinden yana olmuştur” ifadelerini kullandı.