PKK, Kürdistan Bölgesi’ne karşı silahlı saldırılarını yeniden mi başlattı?

PKK, Kürdistan Bölgesi’ne karşı silahlı saldırılarını yeniden mi başlattı?

5 Temmuz günü saat 14.02 sıralarında Zaxo Özerk Yönetimi sınırlarında bulunan Batufa Nahiyesindeki bir güvenlik noktasına iHA’lar ile bir saldırı düzenlendi. Hedef alınan güvenlik noktası Irak Sınır Muhafazları 1. Tugay’ının bulunduğu alandı.
Saldırı yapan iHA’nın parçaları üzerinde herhangi bir ülkeye ait bir işaret bulunmadı. Fakat gönderilen İHA’nın zaten çok gelişkin olmadığı devletlerden çok daha çok milis güçlerin kullandığı küçük bir İHA olduğu Kürdistan Bölgesi Asayiş Konseyi tarafından açıklandı.

İHA saldırısını PKK mi yaptı?

Fakat İHA’ın gönderildiği bölge oldukça önemliydi.  Çünkü İHA’nın gönderildiği Dukerê ve Beroşka Sadun köylerinin bulunduğu bölge PKK’nin kontrolünde bulunuyor. Yani İHA’nın PKK tarafından gönderildiği konusunda neredeyse hiç kuşku yok.

Bu oldukça önemli bir gelişme, çünkü PKK 2019-2020 yılı arasındaki dönemde Kürdistan Bölgesi’nde birçok askeri eylem yapmaya çalıştı. PKK tarafından 9 Peşmegre şehit edildi, Sere Zere Sınır Kapısı Asayiş Müdürü Gazi Salih Elixan suikast ile katledildi, ayrıca Hewler’de askeri eylemler yapmaya çalıştı. Bunların dışında da PKK’nin Duhok ili sınırları içinde sivillerin ve peşmergenin kullandığı yola döşediği 20’ye yakın mayını imha edildi.
Fakat PKK hem iç kamuoyu hem de dış kamuoyundan gelişen tepki nedeni ile eylemlerine ara vermek zorunda kalmıştı.

Zaxo’nun Batufa nahiyesindeki iHA saldırısı PKK’nin tekrardan Kürdistan Bölgesinde huzuru hedefleyen eylemler yapacağının işareti olarak kabul ediliyor.

PKK’nin gündem değiştirme çabaları?

PKK özellikle son yıllarda yaşadığı askeri ve siyasi yenilgiler nedeni ile Kuzey Kürdistan başta olmak üzere pek çok alanda sıkışmış durumda. Kuzey’deki savaş neredeyse durmuş durumda. Legal Parti HDP’de seçimde yenilgi aldı. Kuzey halkı özellikle hendek savaşlarından sonra PKK’den hızla uzaklaştı.  PKK şu anda İran ve İran’ın Şii ajandasına bağlı Suriye ve Irak gibi devletlerin lojistik, coğrafik desteği ile ayakta kalıyor, bu desteğin devam etmesi içinde anti-Kürt cephesine her açıdan destek veriyor.

PKK, Kürdistan Bölgesi’ne karşı saldırıların askeri ayağında yer alıyor

Özellikle son birkaç yıldır Irak devleti tarafından Kürdistan Bölgesi’nin statüsüne dönük açık ve örtülü pek çok saldırı yapıldı.  Şii menşeli bu saldırılarda önemli üç ayağı vardı.

Birinci ayak Irak Yüksek Federal Mahkemesiydi, olmayan kanunlara dayanarak Kürdistan Bölgesi’nin çıkarlarına zarar veren kararlar alındı

İkici ayak ise Irak parlamentosuydu; saldırıların siyasi boyutu burada inşa edildi. Parlamento’da oylamalar ve tasarılarla Kürtlere dönük kararlar alındı.

Üçüncü ayak ise askeriydi; bu ayağın birleşenleri ise Haşdi Şabi, PKK ve İran’ın sınır ötesi saldırıları yer alıyor.

Bu üçlü ayağın Kürdistan Bölgesi’ne karşı saldırılarını özellikle 2023 yılı boyunca büyütmesi bekleniyor. PKK’nin Haftanin Bölgesi’ne düşen Batufa nahiyesi yakınlarındaki Irak Sınır Muhafız birliklerine saldırısı bu açıdan PKK’nin bu yıl ki ilk hamlesi olarak görülüyor. PKK’nin bundan böyle de rahatsız eden, huzuru bozan eylemlerine devam etmesi bekleniyor.

Yani PKK bir yandan Şengal’de bir yandan Behdinan-Bradost hattında bir yandan Süleymaniye’de Kürdistan Bölgesine siyasi-askeri-medya üzeri saldırılarını devam ettirecek. Bunun bir yandan kendi bulunduğu çıkmazı gizlemek öte yandan da üyesi olduğu Kürt Karşıtı Cephe’nin verdiği görevler çerçevesinde yapacak.

PKK’nin Irak Sınır Muhafızları korkusu

PKK ve TSK çatışması denen çatışmalar ve operasyonlar sürecinde en büyük zararı Kürdistan Bölgesi gördü.  Çatışmaların şehir merkezlerine yakınlaşması ve tüm stratejik tepelerin PKK tarafından Türk devletine bırakılması büyük bir tehlike yarattı. PDK bu konuda PKK’ye stratejik yerlerin Peşmerge güçlerine bırakılması teklifi yaptı. Fakat PKK bu teklifi ret etti. Ayrıca Amediye gibi bölgelerde de halk PKK’ye aynı teklifi götürdü. PKK bunu savaş gerekçesi yapacağını söyledi.
Kürdistan Bölgesel yönetimi Türk devletinin ilerlemesini durdurmak için sınır muhafız güçlerini ve peşmerge güçlerini stratejik yerlere yerleştirmeye başladı.

Sınır Muhafızları Haftanin’den Metina’ya, Mergesor’dan Hacı ümran’a kadar pek çok yere yerleşti hem Türk devleti hem de İran’ın tehditleri bloke edilmiş oldu.

PKK özellikle Sınır Muhafız Güçleri’nin yerleşmesinden büyük rahatsızlık duydu. PKK yöneticilerinden Murat Karayılan HSM adına açıklamalar yaparak bu güçleri hedef gösterdi ve “bunlar aslında Türk ordusunu korumak için alanlara gelmişler” dedi. Oysa ki PKK zaten Türk ordusu karşısında hiç direnmeden tepeleri teslim ediyordu.

PKK ilk olarak 10 Ekim 2021 tarihinde Metina’da Sınır Muhafız güçlerinin aracının önüne mayın yerleştirdi.  Murat Karayılan “Biz onların kim olduğunu bilmiyorduk” biçiminde açıklama yaptı. Oysa ki bilenen güçlerdi. Daha sonra da ufak tefek tacizlerde bulundu. Bunların hiçbirini de üslenmedi.
PKK Batufa’da 1. Alaya karşı yaptığı saldırıyı da üslenmedi.  Öyle görülüyor ki bundan sonra da bu tür eylemler devam edecek. PKK eylemlerin hiçbirini üslenmeyecek.  PKK’nin sadece Sınır Muhafız Güçlerine karşı değil Peşmerge güçlerine karşı da benzer eylemler yapması bekleniyor.

Yerelde ulaştığımız bazı Peşmerge sorumluları PKK’nin Peşmerge güçlerinin çevresine keşif gurupları gönderdiğini belirtiyor. Ayrıca kaynaklar “PKK ister üslensin ister üslenmesin, her patlama ve saldırının arkasında PKK olduğunu ve olacağını biliyoruz” dedi.

Diğer Haberler