Kuran’ı Kerim yakan Selwan Momika’nın Haşdi Şabi üyesi olduğu ortaya çıktı

Kuran’ı Kerim yakan Selwan Momika’nın Haşdi Şabi üyesi olduğu ortaya çıktı

28 Haziran günü İsveç vatandaşı 37 yaşındaki Selwan Momika, polis koruması eşliğinde üzerine domuz pastırması koyduğu Kur’an-ı Kerim’i yaktı. Selwan Momika’nın aslen Iraklı olduğu öğrenildi.  Son çıkan görüntülerde Momika’nın geçmişte Haşdi Şabi üyesi olduğu anlaşıldı.

Selwan Momika kimdir?

Selwan Sebah Matthew Momika, 23 Haziran 1986’da çoğunluğunu Hristiyanların oluşturduğu Ninova’nın Hemdaniye beldesinde doğdu. 2019 yılından bu yana ise ateist olduğunu açıkladı.

Selwan Momika’nın Kuran’ı Kerim yakmasının bilinçli bir provokasyon olduğu konusunda bir çok kesimin açıklaması oldu. Özellikle de Momika’ının geçmişte Haşdi Şabi kimliği ile çalışma yürüttüğünün açığa çıkması konuyu daha karmaşık hale getirdi.

Selwan Momika’nın Irak’ta Reyan Kildani adlı Babilyon Taburlarında yer aldığı öğrenildi. Momika’nın Haşdi Şabi bünyesinde yemin ederken ki görüntüleri yayınlandı. Ayrıca Momika Şii’lerin bayrağı ve inancı üzerinde yemin ediyor. Momika videoda “Biz topraklarımızı korumak için İmam Ali taburuna katıldım, Ketayip Ali (Ali Taburu) üyesi oluduğum için gurur duyuyorum” ifadeleri yer alıyor.

Reyan Kildani ve Kürdistan karşıtılığı

Momika’nın güçleri içinde faaliyet yürüttüğü Babiliyon Taburları ise Reyan Kildani’ye bağlı.  Reyan Kildani ise Haşdi Şabi bünyesinde faaliyet yürüten Hristiyanlardan oluşuyor.

Ayrıca Reyan Kildani kendisi Hristiyan olmasına rağmen Kürdistan’daki Hrisityanların parlamentodaki sandalye sayısının düşürülmesini istiyor. Bu konuda YNK ile de ilişkiye geçmiş ve Bafil Talabani’den Kürdistan Bölgesi içindeki hristayanların parlamentodaki temsiliyetlerinin azaltılması için görüşmüş ve iş birliği yapmıştı.

YNK medyası Kuran’ın yakılmasını Kürdistan Bölgesine bağladı

Kuran’ın yakılmasından 24 saat sonra YNK medyası Kuran yakma olayı ile Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanlar arasında bir bağlantı kurmaya çalıştı. Ve Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanları hedef gösterdi.
Momika’nın Haşdi Şabi bünyesinde çalışma yürütmesine rağmen Haşdi Şabi Momika’nın üyesi olduğunu dahi kabul etmezken YNK’nin Kuran yakılmasını Kürdistan Bölgesi’ne bağlamaya çalışması tepki topladı.

Profesör Rızgar isa Koçer konuya ilişkin şunları söyledi: YNK tüm çabasına rağmen şu ana değin Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanları istediği gibi yönlendiremedi. Hatta bunun için Haşdi Şabi’nin Hristiyan taburu sorumlusu Reyan Kildani ile iş birliği ile yaptı. Fakat yine sonuç alamadı. Şimdi Kuran yakılmasında Kürdistan Bölgesi’ndeki Hristiyanları hedef göstermesi kabul edilemez. YNK Hristiyanlardan intikam almaya çalışıyor.”

 

Diğer Haberler