Ciwan Haco, Barzani Ulusal Anıtı’nı ziyaret etti

Ciwan Haco, Barzani Ulusal Anıtı’nı ziyaret etti

Ciwan Haco, Erbil’in Soran Özel İdaresi’ne bağlı Barzan bölgesindeki Barzani Ulusal Anıtı’nı ziyaret etti.

Dünyaca ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco, 11 Mayıs’ta Başkan Mesud Barzani’nin de katılımıyla açılışı gerçekleştirilen Barzani Ulusal Anıtı’nı ziyaret etti.

“Burada Kürdistan’ın tarihini görüyoruz”

Kürtlerin Barzani Ulusal Anıtı’nı ziyaret etmesi gerektiğine dikkat çeken Ciwan Haco, Rûdaw’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Tarih, milletlerin yaşamında çok önemli bir yere sahiptir. Umarım Kürtler yapılan bu anıtı ziyaret ederek tarihlerinin bir kısmını öğrenir. Barzaniyê Nemir’in tarihini çok önemli görüyorum. Sadece bir yerin, bir bölgenin değil; bir devletin, bizim devletimizin, Kürdistan’ın, toprağımızın tarihidir. Burada Kürdistan’ın tarihini görüyoruz. Burada birçok şey öğrendim.”

Anıtın açılışını kutlayan Haco, “Bu, kutsal bir şey, güzel bir şey olmuş. Bu anıtın yapılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kürt özgürlük hareketinin sembol ismi Mele Mustafa Barzani’nin anısına inşa edilen Barzani Ulusal Anıtı’nın açılışı 11 Mayıs 2023’te yapıldı.

Efsanevi Kürt lider ve Kürt özgürlük hareketinin sembol ismi, “Kürtlerin Babası” olarak bilinen Mele Mustafa Barzani’nin anısına inşa edilen Barzani Ulusal Anıtı, tarihi yönü kadar kapsamı itibariyle de modern bir yapı.

Barzani Ulusal Anıtı, Kürt toplumunun geçmişe neler yaşadığı ve bugünlere nasıl geldiği konusunda bilgi sunarken yeni nesillere de atalarının haklarını elde etmek için nasıl zorluklar ve acılar çektiklerini hatırlatmayı amaçlıyor.

Anıt, Kürt özgürlük hareketinin sembolü Mele Mustafa Barzani’nin yaşamını ve mirasını anmak için inşa edilen bir kültür kurumu niteliğinde.

Barzani Ulusal Anıtı resmi web sitesinde anıtın, ömrünü bir halkın özgürlük davasına adayan isimlerin unutmamasını sağlamak için bir bilgi ve araştırma merkezi olduğu belirtiliyor.

Anıt içerisinde müze, kütüphane, konferans ve sergi salonu barındıran bir kompleksten meydana geliyor.

Ziyaretçiler, yüz yılı aşkın bir çabanın sonunda özgürlükle sonuçlanan zaferi simgeleyen modern mimari ve estetik güzellikle birleştirilen bu anıtı gezmenin tadını çıkarırken tarihi yeniden yaşayabilecek.

Müzenin tasarımı, uzun süredir Kürt halkını koruyan dağların ve mağaraların kayalık yapısını titizlikle yansıtıyor.

Müzede yapılan yolculuk, ziyaretçileri fotoğraf galerisi, sergilenen eser ve kronolojik sırayla sunulan bir hikaye aracılığıyla görsel tarihe götürüyor.

Müzede bir de Mağara Odası bölümü bulunuyor. Bu bölüm, Mele Mustafa Barzani’nin önemli bir zaman geçirdiği mağaralardan biri model alınarak inşa edilmiş. Barzani ve Peşmerge yoldaşları, bombardımanlardan korunmak için sıklıkla bu mağaraları kullanırdı.

Burada bulunan kütüphane ise, 20. yüzyıldan günümüze Kürdistan ve Barzani Hareketi ile ilgili geniş bir kaynak koleksiyonuna sahiptir. Kütüphanede ayrıca Kürdistan’ın tarihi ve coğrafyası ile ilgili Orta Çağ, erken İslam, Osmanlı ve Avrupa yayınlarından seçkin sayıda el yazması bulunuyor.

Kaynak: Rûdaw

Diğer Haberler