Arap Medyası: Sudani PKK planlarından dolayı Şengal’i ziyaret etmekten vazgeçti

Arap Medyası: Sudani PKK planlarından dolayı Şengal’i ziyaret etmekten vazgeçti

 Merkezi Arap Medyası’na göre, Kürdistan İşçi Partisi (PKK) Şengal’i ziyaret etmeyi planlayan Irak Başbakanı Muhamed Şiya Sudani’ye karşı bazı planlar hazırladığından, Sudani Şengal ziyaretinden vazgeçti.

El – Arabiye Al – Ceded Gazetesi bugün yaptığı haberde, Irak Başbakanı’nın Şengal ziyaretinin iptal edildiğini duyurdu.

Önceden yapılan planlamaya göre, Mihemed Sudani 12 ve 13 Mayıs’da Ninowa Vilayetini ziyaret edecekti ama PKK’nin kendisine yönelik karşıt planlarından dolayı bu ziyaret gerçekleşmedi.

Irak Parlamentosu Milletvekillerinden Mahma Xelil’in açıklamalarına da yer veren El – Arabiye Al – Ceded Gazetesi, Irak Başbakanı’nın planlamasında Ninowa Vilayetini, vilayete bağlı il, ilçeleri ve bu temelde Şengal’i de ziyaret etme planlaması yaptığını, ama ziyaret öncesinde PKK’nin taraftarlarını kentin girişine topladığından, protesto gösterileri yapacağını öğrendiğinden ziyaretten vazgeçtiğini belirtti.

Mahma Xelil’e göre, Irak güvenlik birimleri Şengal’in askeri olarak PKK’nin kontrolünde olduğuna yönelik yanıltıcı bilgiler verdiler ve bu nedenle Sudani’nin yerinde gözlemlemek için Şengal’e davet edildiğini ifade etti.

Üst düzey bir güvenlik yetkilisine göre de, PKK’nin çok ciddi mali gelirler elde ederek, Şengal’deki işsiz gençleri para yoluyla örgütlediğini, ama Şengal’de bulunan PKK’lilerin daha çok Kuzey Kürdistanlı PKK’liler olduğunu dile getirdi.

Öte yandan siyasi bir gözlemciye göre, PKK Irak ile Suriye arasında bulunan sınırda kaçakçılık ve ticaret yapıyor, bu kaçakçılık ve ticari işlerine farklı kesimleri de dahil ediyor, bu gerçekleri Irak Başbakanı’nın mutlaka görmesi, bu gerçekleri uluslararası güvenlik kurumları ile paylaşması gerektiğini söyledi.

El – Arabiye Al – Ceded Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Şengal Arapları Meclis Üyesi Nuri Şemmari’de Irak Başbakanı’nın Şengal ziyareti öncesinde çok ciddi hazırlıklar yaptıklarını ifade ederek: “Şengal’de PKK’li olmayan veya ona yakın durmayanlar direk olarak IŞİD’li olarak lanse ediliyorlar. Bu nedenle bu insanlar buradan çıkmak zorunda kalıyorlar” dedi.

Sudani Irak Başbakanı olduğunda öncelikli görevlerinden birisi de Şengal Anlaşmasını hayata geçirmekti. Çünkü bu anlaşmanın hayata geçirilmesi için hem içerden hem uluslararası bir baskı sözkonusu.

Diğer Haberler