ABD Dışişleri Bakanlığı yılık raporunu yayınladı: PKK Çocukları kaçırıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı yılık raporunu yayınladı: PKK Çocukları kaçırıyor

Amerika Dışişleri Bakanlığı 2022 yılı Dini Özgürlükler Raporunu yayınladı. Rapordu Kürdistan Bölgesi, Irak ve Şengal ile ilgili bölümlerde vardı.  Haşdi Şabi ve PKK’nin Şengal’deki faaliyetlerinin halka zarar verdiği söylenen raporda Kürdistan Bölgesi dini haklar konusunda özgür bir alan olarak değerlendirildi. Rapor Irak’ta azınlık haklarının korunduğu, şiddet kullanılmadığı ve nüfuslarına bakılmaksızın azınlıkların haklarına sahip olduğu tek yerin Kürdistan Bölgesi olduğu da vurgulandı.

Irak’ta sadece Kürdistan Bölgesinde dini ve mezhepsel çatışma yok

Raporda Irak’ta dini özgürlüğün “Kürdistan Bölgesi dışında” neredeyse kalmadığı belirtildi. Mezhep çatışmaları ve şiddet kullanımının Irak’ın tüm bölgelerinde çok yaygın olduğu belirtildi. Yine Kürdistan bölgesinde mezhep ve dini guruplar arasında çatışmalar yaşanmadığı da raporda yer aldı.  Ayrıca raporda dini önderlerin ve sivil toplum kuruluşlarının belirttiğine göre Irak resmi güvenlik güçleri de etnik azınlıklar ve dini guruplara karşı şiddet kullanıyor.

Haşdi Şabi dini guruplara şiddet kullanıyor

ABD raporunda Haşdi Şabi özel bir konu ele alınıyor ve Haşdi Şabi’nin etnik ve dini azınlıklara karşı silah kullandığı belirtiliyor. “Haşdi şabi, Irak merkezi polisi ve Ulusal Güvenlik güçleri tıpkı geçen yıllarda olduğu gibi etnik azınlıklara karşı silah ve şiddet kullandı. Bu da en çok Sünni Araplara karşı uygulandı” ifadeleri yer aldı. Rapor Kürdistan Bölgesinde bu tür durumların yaşanmadığı da vurgulandı.

Ayrıca Haşdi Şabi’nin Ezidi Kürtlere ve Hristiyanlara karşı fiziki şiddet kullandığı belirtiler raporda “Ezidi ve Hristiyanlar başta olmak üzere etnik gurupların belirttiği kadarı ile uygulanan şiddete karşı yapılan başvurularda Kürdistan Bölgesi dışında Irak hükümeti şikayetleri dikkate almamıştır.” İfadeleri de yer aldı.

Rapor da ayrıca “İran yanlısı Haşdi Şabi milisleri Selahaddin Eyaleti’nde Sünni Arapların geri dönmesini engelliyor” dendi.

Şengal: PKK çocukları kaçırıyor

ABD raporunda “Hristiyan ve Ezidilerin içinde olduğu azınlıklara mensup kişiler PKK’ye bağlı silahlı guruplar ve Haşdi Şabi’nin Şengal ve Ninova’daki varlığı nedene ile Türkiye burada hava saldırıları düzenliyor. Bu da orada yaşayan halkı korkuttuğu gibi göç eden halkın geri dönmesini de engelliyor” dedi.

Raporda ayrıca Ezidi halkın “PKK’nin 2015 yılından bu Ezidilerin onlarca çocuğunu kaçırdığı, ailelerin rızası olmadığı bu kaçırılan kişilerin silahlı ve ideolojik eğitim aldığını” belirttiği de yer aldı.

Irak İsrail vatandaşlarını engelliyor, Kürdistan engellemiyor

Raporda Irak’ta 2022 yılında “İsrail ile ilişki geliştirilmesine dönük faaliyeteler idam cezası ile yargılanmanın” önünü açtığı belirtildi. Ayrıca Irak’ta Yahudilerin ordu ve devlet kurumlarında yer almasının yasak olduğu da belirtildi. Rapor Kürdistan Bölgesinin Irak’taki Yahudi ve İsrail karşıtı yasaları uygulamadığı belirtildi. Ayrıca Rapor Kürdistan Bölgesi’nde “dini azınlıklar haklarının korunduğu, tüm halklara ve dini yapılara eşit yaklaşıldığı ve Kürdistan Bölgesi Hükümetinin Dini ve inançlar bakanlığının nüfusa bakılmadan 8 ayrı birleşenden oluştuğu ve bunlardan birinin de Ezidiler olduğu” da yer aldı.

Diğer Haberler