Myanmar Ordusu kendi halkını vurdu, çocukların da oluduğu 100 kişi öldü

Myanmar'daki askeri darbe Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti. Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor. Siyasi Tutukluları Yardım Kuruluşuna göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti.

Myanmar ordusu, askeri yönetim karşıtlarının bir araya geldiği törene yapılan ve aralarında sivillerin de bulunduğu 50 ile 100 kişinin öldüğü hava saldırısını doğruladı. Açıklamada ‘teröristleri desteklemeye zorlanan sivillerin de’ saldırıda öldüğü belirtildi.

Myanmar’da askeri yönetim karşıtlarının bir araya geldiği bir kasabada düzenlenen tören iki gün önce ordu tarafından vuruldu. Görgü tanıkları, alanın önce savaş uçakları tarafından vurulduğunu daha sonra da helikopterlerden ateş açıldığını anlattı.

Yaklaşık 20 dakika süren saldırı sonrası en az 50 kişinin öldüğü belirtildi. Associated Press ve bölgeyi yakından takip eden yayın organları ise ölü sayısının en az 100 olduğunu ve bunların içinde 20 çocuğun da bulunduğunu öne sürdü.

Cunta sözcüsü Zaw Min Tun ise askeri yayın kanalı Myawaddy’ye yaptığı açıklamada, hava saldırısının bölgede barış ve istikrarın yeniden tesisi için ‘gölge hükümet’ olarak adlandırdığı Halk Savunma Güçleri (PDF) Ofisi’nin açılış törenine yapıldığını söyledi.

Sözcü Tun, “Saldırı açılış töreni sırasında düzenlendi. PDF üyeleri öldürüldü. Bunlar ülkenin hükümetine ve halkına karşı duranlar. Sahadan aldığımız bilgiye göre, saldırı sırasında bir silah deposu vuruldu ve patladı, insanlar bu yüzden öldü” ifadelerini kullandı.

Myanmar’daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021’de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin eski fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alındı, 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutukluları Yardım Kuruluşuna göre, ülkede darbeden bu yana 1900’den fazla kişi yaşamını yitirdi ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2’si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı vermişti.

Kaynak: Euronews

Diğer Haberler