Doğu Kürdistan: Dört şehirde kız öğrencilerin okuluna kimyasal saldırı düzenlendi halk sokağa çıktı

Doğu Kürdistan: Dört şehirde kız öğrencilerin okuluna kimyasal saldırı düzenlendi halk sokağa çıktı, Diwandere, Sine, Saqiz, Urmiye, İran, Rojhilat hengaw

Doğu Kürdistan’ın Seqiz kentinde kız lisesinin öğrencileri zehirlendi, halk protesto düzenledi.Ayrıca yerel kaynaklar Urmiye, Diwandere gibi okullarda da son iki gün içinde kimyasal saldırı düzenlendiğini belirtiyor.

Saqiz’da 80 öğrenci hastaneye kaldırıldı
Doğu Kürdistan’ın Seqiz kentinde bulunan Mirac Kız Lisesi ve diğer beş lisede eğitim gören öğrencilerin kimyasal gazla zehirlendikleri belirtiliyor. Şu ana kadar 85 kız öğrenci saldırılar nedeni ile hastanelere kaldırıldı. Bunlardan 20’sinin durumu ise ağır.
Sosyal medyada yayınlanan görüntülere göre, okula gelen ve öğrencilerin zehirlenmesine sebep olan saldırıyı protesto eden vatandaşlar ile okula giren İran güçleri arasında arbede çıktı.
Paylaşımlarda, okula gelen ambulansların yanı sıra velilerin kendi imkanlarıyla çocukları hastanelere götürdüğü görüldü.

Diğer kentlerde aileler sokaklara çıktı
Urmiye, Sine ve Diwandere’de öğrenciler içinde durumu kritik olanlar var. Buna göre Diwandere’de yatılı okulda bir çok öğrenci zehirlendi ve hastaneye kaldırıldı.
Ayrıca Urmiye’de erkek öğrencilerin olduğu Sanat Okulu’nda da bir gurup öğrenci zehirlenerek hastaneye kaldırıldı.
Sine’de ise Behmeni Kız Lisesinde öğrenciler zehirlendi. Aileler kendi imkanları çocuklarını hastaneye kaldırdı.

Eylem için çağrı yapıldı
İran devleti şu ana değin zehirlenmeler konusunda bir açıklama yapmadı. Özellikle de kız öğrencilere dönük zehirlenmeler devam ediyor. Yoğun zehirlenmenin yaşandığı Saqiz’da bu gün öğrenci ve öğretmenler okulları boykot edecek.
Şu ana değin zehirlenmeler nedeni ile bir Kürt öğrenci hayatını kaybetti. 7 Nisan günü Kamyeran doğumlu olan 16 yaşındaki Kürt genci hastanede hayatını kaybetti.
Kaynak: Hengaw

Diğer Haberler